Pregled bibliografske jedinice broj: 868739
Tehnologija proizvodnje i senzorna svojstva ekološkog vina
Tehnologija proizvodnje i senzorna svojstva ekološkog vina, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 868739 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje i senzorna svojstva ekološkog vina
(The production technology and sensory properties of ecological wine)
Autori
Brezinščak, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.06
Godina
2015
Stranica
45
Mentor
Jeromel, Ana
Ključne riječi
ekološka poljoprivreda, ekološko vino, senzorna svojstva
(organic agriculture, organic wine, sensory properties)
Sažetak
U posljednjem desetljeću pojačano je zanimanje kako strane tako i domaće znanstvene i šire javnosti za ekološku poljoprivredu. Ekološkom poljoprivredom, kao novim sustavom poljoprivredne proizvodnje, nastoje se maksimalno iskoristiti potencijali poljoprivrednoga gospodarstva uz zadovoljavanje društvenih i ekoloških potreba. Ekološka proizvodnja vina danas u svijetu bilježi veliki rast. Dobivaju se isključivo od ekološki proizvedenog grožđa, a u samoj tehnologiji proizvodnje moraju se poštivati definirana pravila proizvodnje. Temeljem toga ekološka vina i prema svojim senzornim svojstvima mogu se značajno razlikovati u odnosu na ona dobivena od konvencionalno proizvedenog grožđa. Budući da su prepreke razvoju hrvatske ekološke poljoprivrede nedostatak edukacije i promidžbe, te neznanje o štetnom utjecaju sintetičkih pesticida i herbicida na ljudsko zdravlje, nameće se stoga nužnost detaljnijeg pregleda ekološke poljoprivrede općenito, posebice ekološkog vinogradarstva u svijetu i Hrvatskoj. Također, kod nas je tržište eko-proizvoda još u razvoju. Neminovno je da hrvatski ekološki proizvod ima veliki tržišni potencijal u okviru Europske unije, no plasman na to tržište izazov je velikih razmjera s kojim se trebaju što prije suočiti svi subjekti uključeni u taj proces – od proizvođača i stručnjaka do zakonodavnih tijela Republike Hrvatske
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb