Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 868475

Koliko su "slani" studenti Medicinskoga fakulteta Osijek?


Stupin, Ana; Rašić, Lidija; Ćosić, Anita; Stupin, Marko; Jukić, Ivana; Drenjančević, Ines
Koliko su "slani" studenti Medicinskoga fakulteta Osijek? // Cardiologia Croatica 3(12) / Ivanuša, Mario (ur.).
Poreč, Hrvatska, 2017. str. 55-55 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 868475 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Koliko su "slani" studenti Medicinskoga fakulteta Osijek?
(How "salty" are the students of the Faculty of Medicine in Osijek?)

Autori
Stupin, Ana ; Rašić, Lidija ; Ćosić, Anita ; Stupin, Marko ; Jukić, Ivana ; Drenjančević, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Cardiologia Croatica 3(12) / Ivanuša, Mario - , 2017, 55-55

Skup
4. hrvatski kongres o hipertenziji s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 30.03.2017. - 02.04.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kuhinjska sol, indeks tjelesne mase, arterijski tlak
(table salt, body mass index, blood pressure)

Sažetak
Uvod: U gotovo svim dijelovima svijeta dnevni je unos soli dvostruko veći (ponegdje i viši) od preporučenih vrijednosti (< 5 g/dan). Prema podatcima nacionalne akcije “Croatian Action on Salt and Health – CRASH” prosječan je dnevni unos soli u odrasloj populaciji Hrvatske 13, 3 ± 4, 3 g na dan za muškarce i 10, 2 ± 4, 2 g na dan za žene, veći je u ruralnim nego u urbanim sredinama, veći je u muškaraca nego u žena, a u visokom unosu dominiraju istočna i gorska Hrvatska1, 2. Zbog ubrzanog životnog i radnog tempa „skrivenoj soli“ iz polugotove, gotove i restoranske hrane mogla bi biti izložena posebice mlada studentska populacija3. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio odrediti unos kuhinjske soli u studentskoj populaciji Medicinskog fakulteta Osijek. Ispitanici i metode: U studiju je bilo uključeno 102 studentice prosječne dobi 20 ± 2 godina. Svim ispitanicama izmjereni su indeks tjelesne mase (ITM) i omjer struk-bokovi (SBO). Vrijednosti arterijskog tlaka i pulsa (prosjek tri uzastopna mjerenja) su izmjerene nakon 15 minuta mirovanja u sjedećem položaju OMRON tlakomjerom. Svim ispitanicama je uzet uzorak venske krvi i 24-satni urin te je učinjena biokemijska obrada standardnim laboratorijskim metodama. Količina unosa soli u organizam određena je na temelju vrijednosti natriurije iz 24-satnog urina (Na mmol/dU) koja je podijeljena s nazivnikom 17, 1 i na taj način je dobivena količina NaCl u gramima. Rezultati: Prosječan ITM ispitanica bio je 22, 4 ± 3, 3 kg/m2, s naglaskom da je 87 % (89/102) imalo preporučeni ITM < 24, 9 kg/m2. Prosječan SBO bio je 0, 73 ± 0, 04. U ispitanica nije opažena značajna povezanost između unosa soli te ITM-a ili SBO. Dnevni unos soli u studentica je bio 7, 1 ± 2, 8 grama/dan. U čak 39 % (40/102) ispitanica je unos soli bio < 6 g/dan dok je u 18 % (18/102) unos soli bio > 10 g/dan. Najviši zabilježen unos soli bio je 17, 6 g/dan. Ispitanice su bile normotenzivne te urednih vrijednosti glukoze natašte i lipidograma. Nije nađena značajna povezanost između unosa soli i mjerenih biokemijskih parametara, dok je multiplom linearnom regresijom nađena značajna povezanost između unosa soli i sistoličkog arterijskog tlaka (P < 0, 025). Zaključak: Rezultati ove studije: 1) pokazuju da je unos soli u studentskoj populaciji (i to medicinske struke) manji od hrvatskog prosjeka za žene odrasle dobi, ali još uvijek znatno viši od preporučenih 5 g/dan ; 2) potvrđuju izrazitu povezanost između unosa soli i vrijednosti sistoličkog arterijskoga tlaka čak i u zdravoj mladoj normotenzivnoj populaciji ; 3) potvrda su za potrebom i poticaj za daljnji nastavak Inicijative za smanjenje kuhinjske soli u prehrani u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Matić (autor)

Avatar Url Ana Stupin (autor)

Avatar Url Ivana Jukić (autor)

Avatar Url Lidija Barić (autor)

Avatar Url Ines Drenjančević (autor)

Avatar Url Marko Stupin (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Stupin, Ana; Rašić, Lidija; Ćosić, Anita; Stupin, Marko; Jukić, Ivana; Drenjančević, Ines
Koliko su "slani" studenti Medicinskoga fakulteta Osijek? // Cardiologia Croatica 3(12) / Ivanuša, Mario (ur.).
Poreč, Hrvatska, 2017. str. 55-55 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Stupin, A., Rašić, L., Ćosić, A., Stupin, M., Jukić, I. & Drenjančević, I. (2017) Koliko su "slani" studenti Medicinskoga fakulteta Osijek?. U: Ivanuša, M. (ur.)Cardiologia Croatica 3(12).
@article{article, author = {Stupin, Ana and Ra\v{s}i\'{c}, Lidija and \'{C}osi\'{c}, Anita and Stupin, Marko and Juki\'{c}, Ivana and Drenjan\v{c}evi\'{c}, Ines}, editor = {Ivanu\v{s}a, M.}, year = {2017}, pages = {55-55}, keywords = {kuhinjska sol, indeks tjelesne mase, arterijski tlak}, title = {Koliko su "slani" studenti Medicinskoga fakulteta Osijek?}, keyword = {kuhinjska sol, indeks tjelesne mase, arterijski tlak}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Stupin, Ana and Ra\v{s}i\'{c}, Lidija and \'{C}osi\'{c}, Anita and Stupin, Marko and Juki\'{c}, Ivana and Drenjan\v{c}evi\'{c}, Ines}, editor = {Ivanu\v{s}a, M.}, year = {2017}, pages = {55-55}, keywords = {table salt, body mass index, blood pressure}, title = {How "salty" are the students of the Faculty of Medicine in Osijek?}, keyword = {table salt, body mass index, blood pressure}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font