Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 867614

Primjena Enterococcus faecalis 101 iz mlijeka u proizvodnji trajnih kobasica


Zdolec, Nevijo; Čop, Matea; Dobranić, Vesna
Primjena Enterococcus faecalis 101 iz mlijeka u proizvodnji trajnih kobasica // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 25 (2017), 1-2; 56-62 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 867614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena Enterococcus faecalis 101 iz mlijeka u proizvodnji trajnih kobasica
(Implementation of a dairy-origin culture of Enterococcus faecalis 101 in the production of dry sausages)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Čop, Matea ; Dobranić, Vesna

Izvornik
Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora (1330-2124) 25 (2017), 1-2; 56-62

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Enterococcus faecalis, trajne kobasice, zaštitna kultura
(Enterococcus faecalis, dry sausages, protective culture)

Sažetak
Enterococcus faecalis 101 izoliran je iz sirovog mlijeka i primijenjen u proizvodnji trajnih kobasica od svinjskog mesa u domaćinstvu. Soj pokazuje inhibicijsko djelovanje prema bakteriji L. monocytogenes in vitro. Tijekom zrenja kobasica praćen je broj aerobnih mezofilnih bakterija, bakterija mliječne kiseline, enterokoka, kvasaca i plijesni, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Pseudomonas spp. i Yersinia enterocolitica. Patogene bakterije nisu izolirane, a broj enterokoka u inokuliranoj kobasici ostao je nepromijenjen tijekom zrenja (5 log CFU/g). Kultura E. faecalis 101 nije utjecala nepovoljno na senzorna svojstva kobasica. Potrebna su dodatna istraživanja sigurnosti soja s obzirom na virulentnost, rezistenciju i biogene amine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Istraživanje je financirano sredstvima potpore Sveučilišta u Zagrebu, „Rizici antimikrobne rezistencije i biogenih amina iz hrane životinjskog podrijetla“.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Dobranić (autor)

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Čop, Matea; Dobranić, Vesna
Primjena Enterococcus faecalis 101 iz mlijeka u proizvodnji trajnih kobasica // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 25 (2017), 1-2; 56-62 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Zdolec, N., Čop, M. & Dobranić, V. (2017) Primjena Enterococcus faecalis 101 iz mlijeka u proizvodnji trajnih kobasica. Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 25 (1-2), 56-62.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and \v{C}op, Matea and Dobrani\'{c}, Vesna}, year = {2017}, pages = {56-62}, keywords = {Enterococcus faecalis, trajne kobasice, za\v{s}titna kultura}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {25}, number = {1-2}, issn = {1330-2124}, title = {Primjena Enterococcus faecalis 101 iz mlijeka u proizvodnji trajnih kobasica}, keyword = {Enterococcus faecalis, trajne kobasice, za\v{s}titna kultura} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and \v{C}op, Matea and Dobrani\'{c}, Vesna}, year = {2017}, pages = {56-62}, keywords = {Enterococcus faecalis, dry sausages, protective culture}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {25}, number = {1-2}, issn = {1330-2124}, title = {Implementation of a dairy-origin culture of Enterococcus faecalis 101 in the production of dry sausages}, keyword = {Enterococcus faecalis, dry sausages, protective culture} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font