Pregled bibliografske jedinice broj: 866706
Antimikrobni potencijal meda iz Republike Hrvatske
Antimikrobni potencijal meda iz Republike Hrvatske, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 866706 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobni potencijal meda iz Republike Hrvatske
(Antimicrobial potential of honey from Republic of Croatia)
Autori
Kovač, Ana Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.02
Godina
2017
Stranica
39
Mentor
Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić, Josipa
Ključne riječi
med, antimikrobna učinkovitost, fenoli, flavonoidi, antioksidacijska aktivnost
(honey, antimicrobial effect, phenolic content, flavonoids, antioxidant activity)
Sažetak
Med, primarni proizvod medonosnih pčela, tisućama godina korišten je kao lijek, no usprkos tome antimikrobna učinkovitost meda još uvijek nije u potpunosti razjašnjena. Za potrebe istraživanja, prikupljeno je 14 uzoraka meda, s različitih lokacija južne Dalmacije i kontinentalne Hrvatske, s ciljem određivanja minimalne inhibitorne koncentracije meda planike, vrijesa, mandarine i kestena. Istražena su antimikrobna svojstva na bakterije E. coli, S. aureus, H. pylori i M. fortuitum te gljivicu C. albicans. Upotrebljena je metoda nasađivanja bakterija na mikrotitracijske ploče, u koje su prethodno dodana serijska razrjeđenja meda. Nakon inkubacije, očitani su rezultati spektrofotometrom (540 nm) te je utvrđena minimalna koncentracija meda koja inhibira rast više od 50%, odnosno 80% bakterija. Najbolja antimikrobna svojstva pokazuju med planike i vrijesa, a najslabija med mandarine. Modificiranom Folin-Ciocalteu metodom utvrđena je količina ukupnih fenola, kolorimetrijski s AlCl3 određena je količina flavonoida, a antioksidacijska aktivnost meda utvrđena je FRAP metodom te metodom gašenja DPPH radikala. Najmanju koncentraciju ukupnih fenola, flavonoida te antioksidacijsku aktivnost pokazuje med planike, a najveću količinu flavonoida med mandarine. Najveće vrijednosti ukupnih fenola i antioksidacijsku aktivnost posjeduje med vrijesa. Antimikrobna učinkovitost prvenstveno ovisi o botaničkom, a posredno i geografskom podrijetlu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb