Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 866706

Antimikrobni potencijal meda iz Republike Hrvatske


Kovač, Ana Marija
Antimikrobni potencijal meda iz Republike Hrvatske, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 866706 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobni potencijal meda iz Republike Hrvatske
(Antimicrobial potential of honey from Republic of Croatia)

Autori
Kovač, Ana Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.02

Godina
2017

Stranica
39

Mentor
Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić, Josipa

Ključne riječi
med, antimikrobna učinkovitost, fenoli, flavonoidi, antioksidacijska aktivnost
(honey, antimicrobial effect, phenolic content, flavonoids, antioxidant activity)

Sažetak
Med, primarni proizvod medonosnih pčela, tisućama godina korišten je kao lijek, no usprkos tome antimikrobna učinkovitost meda još uvijek nije u potpunosti razjašnjena. Za potrebe istraživanja, prikupljeno je 14 uzoraka meda, s različitih lokacija južne Dalmacije i kontinentalne Hrvatske, s ciljem određivanja minimalne inhibitorne koncentracije meda planike, vrijesa, mandarine i kestena. Istražena su antimikrobna svojstva na bakterije E. coli, S. aureus, H. pylori i M. fortuitum te gljivicu C. albicans. Upotrebljena je metoda nasađivanja bakterija na mikrotitracijske ploče, u koje su prethodno dodana serijska razrjeđenja meda. Nakon inkubacije, očitani su rezultati spektrofotometrom (540 nm) te je utvrđena minimalna koncentracija meda koja inhibira rast više od 50%, odnosno 80% bakterija. Najbolja antimikrobna svojstva pokazuju med planike i vrijesa, a najslabija med mandarine. Modificiranom Folin-Ciocalteu metodom utvrđena je količina ukupnih fenola, kolorimetrijski s AlCl3 određena je količina flavonoida, a antioksidacijska aktivnost meda utvrđena je FRAP metodom te metodom gašenja DPPH radikala. Najmanju koncentraciju ukupnih fenola, flavonoida te antioksidacijsku aktivnost pokazuje med planike, a najveću količinu flavonoida med mandarine. Najveće vrijednosti ukupnih fenola i antioksidacijsku aktivnost posjeduje med vrijesa. Antimikrobna učinkovitost prvenstveno ovisi o botaničkom, a posredno i geografskom podrijetlu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Tlak Gajger (mentor)

Avatar Url Ana Marija Kovač (autor)

Avatar Url Josipa Vlainić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovač, Ana Marija
Antimikrobni potencijal meda iz Republike Hrvatske, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Kovač, A. (2017) 'Antimikrobni potencijal meda iz Republike Hrvatske', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Ana Marija}, year = {2017}, pages = {39}, keywords = {med, antimikrobna u\v{c}inkovitost, fenoli, flavonoidi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Antimikrobni potencijal meda iz Republike Hrvatske}, keyword = {med, antimikrobna u\v{c}inkovitost, fenoli, flavonoidi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Ana Marija}, year = {2017}, pages = {39}, keywords = {honey, antimicrobial effect, phenolic content, flavonoids, antioxidant activity}, title = {Antimicrobial potential of honey from Republic of Croatia}, keyword = {honey, antimicrobial effect, phenolic content, flavonoids, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font