Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 866705

Proizvodnja hladno prešanog makovog ulja


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Aladić, Krunoslav; Galović, Maja; Šubarić, Drago
Proizvodnja hladno prešanog makovog ulja // Hranom do zdravlja - Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2017. str. 132-143 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 866705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja hladno prešanog makovog ulja
(The production of cold-pressed poppy seed oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav ; Galović, Maja ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Hranom do zdravlja - Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek, 2017, 132-143

ISBN
978-953-7005-45-0

Skup
9. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sjemenke maka, hladno prešanje, ulje, procesni parametri
(poppy seeds, cold pressing, oil, process parameters)

Sažetak
Postupkom hladnog prešanja iz sjemenki maka (Papaver somniferum L.) dobije se kvalitetno jestivo ulje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja sjemenki maka na efikasnost proizvodnje hladno prešanog makovog ulja te njegovu kvalitetu. Prilikom prešanja mijenjani su sljedeći procesni parametri: brzina pužnice (frekvencija elektromotora), temperatura zagrijavanja glave preše i nastavak za izlaz pogače. Prešanje je provedeno sa kontinuiranom pužnom prešom. Primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete proizvedenog hladno prešanog makovog ulja. Rezultati ispitivanja pokazuju da procesni parametri hladnog prešanja značajno utječu na iskorištenje makovog ulja. Veće iskorištenje sirovog ulja i hladno prešanog makovog ulja postignuto je kod temperature zagrijavanja glave preše 100 °C, frekvencije elektromotora 25 Hz i nastavka za izlaz pogače 6 mm.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Aladić, Krunoslav; Galović, Maja; Šubarić, Drago
Proizvodnja hladno prešanog makovog ulja // Hranom do zdravlja - Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2017. str. 132-143 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Moslavac, T., Jokić, S., Aladić, K., Galović, M. & Šubarić, D. (2017) Proizvodnja hladno prešanog makovog ulja. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Hranom do zdravlja - Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and Aladi\'{c}, Krunoslav and Galovi\'{c}, Maja and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2017}, pages = {132-143}, keywords = {sjemenke maka, hladno pre\v{s}anje, ulje, procesni parametri}, isbn = {978-953-7005-45-0}, title = {Proizvodnja hladno pre\v{s}anog makovog ulja}, keyword = {sjemenke maka, hladno pre\v{s}anje, ulje, procesni parametri}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and Aladi\'{c}, Krunoslav and Galovi\'{c}, Maja and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2017}, pages = {132-143}, keywords = {poppy seeds, cold pressing, oil, process parameters}, isbn = {978-953-7005-45-0}, title = {The production of cold-pressed poppy seed oil}, keyword = {poppy seeds, cold pressing, oil, process parameters}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font