Pregled bibliografske jedinice broj: 864022
Kakvoća paštete od janjetine
Kakvoća paštete od janjetine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (2017), 1; 48-52 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 864022 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća paštete od janjetine
(Quality of lamb pâté)
Autori
Barbić, Fabijan ; Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Pleadin, Jelka ; Shek Vugrovečki, Ana ; Šimpraga, Miljenko
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIX
(2017), 1;
48-52
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
janjeća pašteta ; kakvoća ; senzorska svojstva ; kemijski sastav ; masnokiselinski sastav
(lamb pâté, quality, sensory properties, chemical profile, faty acid profile)
Sažetak
Pašteta je mesni proizvod različitog sirovinskog sastava o kojem ovisi njegova nutritivna i prehrambena vrijednosti koji se koristi u svakodnevnoj prehrani diljem svijeta. Cilj ovoga rada bio je utvrditi kakvoću paštete od janjećeg mesa senzorskim ocjenjivanjem te određivanjem osnovnog kemijskog i masnokiselinskog sastava gotovih proizvoda. Svi parametri senzoričke pretrage janjeće paštete ocijenjeni su sa zadovoljavajućim ocjenama, te je proizvod u konačnici dobio 17.20 od mogućih 19.00 bodova. Količina vode u proizvodu kretala se od 55.10% do 57.41%, količina masti od 26.39% do 28.03%, bjelančevina od 12.26% do 13.34%, pepela od 2.02% do 2.14%, te količina soli (NaCl) od 2.22% do 3.04%. Analizom sastava masnih kiselina u janjećoj pašteti utvrđena je ukupna količina zasićenih (SFA) masnih kiselina od 54.05 % te 42.58 % mononezasićenih (MUFA) i 3.37 % polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Kozačinski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Miljenko Šimpraga
(autor)
Ana Shek-Vugrovečki
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- Global Health