Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864022

Kakvoća paštete od janjetine


Barbić, Fabijan; Cvrtila, Željka; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Pleadin, Jelka; Shek Vugrovečki, Ana; Šimpraga, Miljenko
Kakvoća paštete od janjetine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (2017), 1; 48-52 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 864022 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća paštete od janjetine
(Quality of lamb pâté)

Autori
Barbić, Fabijan ; Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Pleadin, Jelka ; Shek Vugrovečki, Ana ; Šimpraga, Miljenko

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIX (2017), 1; 48-52

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
janjeća pašteta ; kakvoća ; senzorska svojstva ; kemijski sastav ; masnokiselinski sastav
(lamb pâté, quality, sensory properties, chemical profile, faty acid profile)

Sažetak
Pašteta je mesni proizvod različitog sirovinskog sastava o kojem ovisi njegova nutritivna i prehrambena vrijednosti koji se koristi u svakodnevnoj prehrani diljem svijeta. Cilj ovoga rada bio je utvrditi kakvoću paštete od janjećeg mesa senzorskim ocjenjivanjem te određivanjem osnovnog kemijskog i masnokiselinskog sastava gotovih proizvoda. Svi parametri senzoričke pretrage janjeće paštete ocijenjeni su sa zadovoljavajućim ocjenama, te je proizvod u konačnici dobio 17.20 od mogućih 19.00 bodova. Količina vode u proizvodu kretala se od 55.10% do 57.41%, količina masti od 26.39% do 28.03%, bjelančevina od 12.26% do 13.34%, pepela od 2.02% do 2.14%, te količina soli (NaCl) od 2.22% do 3.04%. Analizom sastava masnih kiselina u janjećoj pašteti utvrđena je ukupna količina zasićenih (SFA) masnih kiselina od 54.05 % te 42.58 % mononezasićenih (MUFA) i 3.37 % polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Barbić, Fabijan; Cvrtila, Željka; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Pleadin, Jelka; Shek Vugrovečki, Ana; Šimpraga, Miljenko
Kakvoća paštete od janjetine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (2017), 1; 48-52 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Barbić, F., Cvrtila, Ž., Kozačinski, L., Njari, B., Pleadin, J., Shek Vugrovečki, A. & Šimpraga, M. (2017) Kakvoća paštete od janjetine. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (1), 48-52.
@article{article, author = {Barbi\'{c}, Fabijan and Cvrtila, \v{Z}eljka and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Pleadin, Jelka and Shek Vugrove\v{c}ki, Ana and \v{S}impraga, Miljenko}, year = {2017}, pages = {48-52}, keywords = {janje\'{c}a pa\v{s}teta, kakvo\'{c}a, senzorska svojstva, kemijski sastav, masnokiselinski sastav}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XIX}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Kakvo\'{c}a pa\v{s}tete od janjetine}, keyword = {janje\'{c}a pa\v{s}teta, kakvo\'{c}a, senzorska svojstva, kemijski sastav, masnokiselinski sastav} }
@article{article, author = {Barbi\'{c}, Fabijan and Cvrtila, \v{Z}eljka and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Pleadin, Jelka and Shek Vugrove\v{c}ki, Ana and \v{S}impraga, Miljenko}, year = {2017}, pages = {48-52}, keywords = {lamb p\^{a}t\'{e}, quality, sensory properties, chemical profile, faty acid profile}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XIX}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Quality of lamb p\^{a}t\'{e}}, keyword = {lamb p\^{a}t\'{e}, quality, sensory properties, chemical profile, faty acid profile} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font