Pregled bibliografske jedinice broj: 863837
Anabolici u proizvodnji mesa - Učinci u farmskih životinja i opasnosti po zdravlje potrošača
Anabolici u proizvodnji mesa - Učinci u farmskih životinja i opasnosti po zdravlje potrošača // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (2017), 1; 59-67 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 863837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Anabolici u proizvodnji mesa - Učinci u farmskih životinja i opasnosti po zdravlje potrošača
(Anabolics in meat production - effects in farm animals and threats to the health of consumers)
Autori
Pleadin, Jelka ; Bogdanović, Tanja
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIX
(2017), 1;
59-67
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
anabolici, hormoni, meso i mesni proizvodi, toksični učinci, farmske životinje
(anabolics, hormones, meat and meat products, toxic effects, farm animals)
Sažetak
Anabolici stimuliraju rast tkiva svojim utjecajem na metaboličke procese uključene u sintezu proteina i razgradnju masti te se njihovom uporabom u stočarskoj proizvodnji ostvaruju značajniji prinosi i prihvatljivija senzorska svojstva svježeg mesa. Međutim, ove tvari se kumuliraju i perzistiraju u jestivim tkivima, a budući da je za brojne iz ove skupine dokazana i toksičnost, Europska komisija zabranila je uporabu svih tvari sa anaboličkim djelovanjem, odnosno dozvoljena je primjena samo pojedinih tvari isključivo u terapeutske svrhe. Među njima, prirodni hormoni su ujedno i fiziološki prisutni u biološkim tekućinama i tkivima farmskih životinja, što otežava procjenu moguće anaboličke primjene odnosno prosudbe o zlouporabi ovih tvari. Zbog nedostatnosti podataka o fiziološkim razinama prirodnih hormona i njihovih metabolita u različitih životinjskih vrsta, potrebno je provoditi daljnja istraživanja u poveznici sa brojnim čimbenicima utjecaja na razine ovih hormona. S obzirom na stalni razvoj novih sintetskih tvari i moguću zlouporabu tzv. "koktela" s niskim udjelima aktivnih tvari iz ove skupine, potreban je kontinuirani nadzor njihove primjene tijekom tova životinja i na klaonici, s konačnim ciljem proizvodnje zdravstveno ispravne hrane životinjskog podrijetla i zaštite zdravlja potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- Global Health