Pregled bibliografske jedinice broj: 863090
Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije
Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije // 4.Međunarodni kongres nutricionista Zbornik sažetaka / Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma (ur.).
Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2015. str. 43-43 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 863090 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije
(AFETY OF MEAT AND MEAT PRODUCTS DOMESTIC PRODUCTION AND AND IMPORTED IN THE AREA SPLIT - DALMATIA COUNTY)
Autori
Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Stipišić, Angela ; Mikrut, Antonija ; Laštre Primorac Danja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
4.Međunarodni kongres nutricionista Zbornik sažetaka
/ Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma - Zagreb : Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2015, 43-43
ISBN
978-953-59317-0-6
Skup
4.Međunarodni kongres nutricionista
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 11.11.2016. - 13.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
meso, mesni proizvodi, nutritivna ispravnost hrane, zdravstvena ispravnost hrane, javno zdravstvo
(meat, meat products, nutritive value of food, foodsafety, publichealth)
Sažetak
Uvod : Meso i mesni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje se u prosjeku konzumira više puta tjedno od najranije dobi do duboke starosti. Konzumiraju se razlučite vrste mesa i mesnih proizvoda ( pureće, pileće, teleće, juneće, goveđe, kozje .ovčje, meso divljači ) različite nutritivne vrijednosti. Izuzetno je bitna uloga moderne prehrambene tehnologije u očuvanju nutritivnih svojstava i zdravstvene ispravnosti hrane. Analiza i praćenje nutritivnih vrijednosti i zdravstvene ispravnosti hrane te izmjena podataka između institucija zdravstvene službe i institucija prehrambene tehnologije su od iznimnog javno zdravstvenog značenja. Nutritivna vrijednost , kemijska i mikrobiološka ispravnost hrane su „ conditio sine qua non „ uvjet bez kojega .nema pomaka u unaprijeđenju zdravog načina prehrane. Materijali i metode rada: Cilj rada je bio utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza i trend kretanja zdravstveno neispravnih uzoraka u razdoblju od 2005. do 2015.godine na području Splitsko –dalmatinske Županije. Uzorke mesa i mesnih proizvoda za ispitivanje zdravstvene ispravnosti je dostavila Sanitarna inspekcija sa terena prema metodama i utvrđenim zakonima i pravilnicima Republike Hrvatske. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ su ispitani mikrobiološki i kemijski pokazatelji zdravstvene ispravnosti mesa i mesnih proizvoda prema pravilima struke i akreditiranim metodama. Rezultat: Podaci su uspoređeni sa sličnim istraživanjem koje je u Nastavnom ZJZSDŽ provedeno od 1992. do 2001.godine. Utvrđeno je da se je nastavio trend pada broja mikrobiološki i kemijski neispravnih uzoraka mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije. Zaključak: Rezultati analiza ukazuju da je praćenje zdravstvene ispravnosti koja utječe i na nutritivni vrijednost mesa i mesnih proizvoda učinkovito i da ga treba nastaviti, radi zaštite i jačanja zdravlja brojnih konzumenata
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split