Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 863090

Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije


Gjeldum, Ivana; Ćurin, Katja; Knezović, Zlatka; Stipišić, Angela; Mikrut, Antonija; Laštre Primorac Danja
Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije // 4.Međunarodni kongres nutricionista Zbornik sažetaka / Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma (ur.).
Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2015. str. 43-43 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 863090 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije
(AFETY OF MEAT AND MEAT PRODUCTS DOMESTIC PRODUCTION AND AND IMPORTED IN THE AREA SPLIT - DALMATIA COUNTY)

Autori
Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Stipišić, Angela ; Mikrut, Antonija ; Laštre Primorac Danja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
4.Međunarodni kongres nutricionista Zbornik sažetaka / Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma - Zagreb : Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2015, 43-43

ISBN
978-953-59317-0-6

Skup
4.Međunarodni kongres nutricionista

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 11.11.2016. - 13.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
meso, mesni proizvodi, nutritivna ispravnost hrane, zdravstvena ispravnost hrane, javno zdravstvo
(meat, meat products, nutritive value of food, foodsafety, publichealth)

Sažetak
Uvod : Meso i mesni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje se u prosjeku konzumira više puta tjedno od najranije dobi do duboke starosti. Konzumiraju se razlučite vrste mesa i mesnih proizvoda ( pureće, pileće, teleće, juneće, goveđe, kozje .ovčje, meso divljači ) različite nutritivne vrijednosti. Izuzetno je bitna uloga moderne prehrambene tehnologije u očuvanju nutritivnih svojstava i zdravstvene ispravnosti hrane. Analiza i praćenje nutritivnih vrijednosti i zdravstvene ispravnosti hrane te izmjena podataka između institucija zdravstvene službe i institucija prehrambene tehnologije su od iznimnog javno zdravstvenog značenja. Nutritivna vrijednost , kemijska i mikrobiološka ispravnost hrane su „ conditio sine qua non „ uvjet bez kojega .nema pomaka u unaprijeđenju zdravog načina prehrane. Materijali i metode rada: Cilj rada je bio utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza i trend kretanja zdravstveno neispravnih uzoraka u razdoblju od 2005. do 2015.godine na području Splitsko –dalmatinske Županije. Uzorke mesa i mesnih proizvoda za ispitivanje zdravstvene ispravnosti je dostavila Sanitarna inspekcija sa terena prema metodama i utvrđenim zakonima i pravilnicima Republike Hrvatske. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ su ispitani mikrobiološki i kemijski pokazatelji zdravstvene ispravnosti mesa i mesnih proizvoda prema pravilima struke i akreditiranim metodama. Rezultat: Podaci su uspoređeni sa sličnim istraživanjem koje je u Nastavnom ZJZSDŽ provedeno od 1992. do 2001.godine. Utvrđeno je da se je nastavio trend pada broja mikrobiološki i kemijski neispravnih uzoraka mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije. Zaključak: Rezultati analiza ukazuju da je praćenje zdravstvene ispravnosti koja utječe i na nutritivni vrijednost mesa i mesnih proizvoda učinkovito i da ga treba nastaviti, radi zaštite i jačanja zdravlja brojnih konzumenata

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Angela Stipišić (autor)

Avatar Url Katja Ćurin (autor)

Avatar Url Zlatka Knezović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gjeldum, Ivana; Ćurin, Katja; Knezović, Zlatka; Stipišić, Angela; Mikrut, Antonija; Laštre Primorac Danja
Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije // 4.Međunarodni kongres nutricionista Zbornik sažetaka / Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma (ur.).
Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2015. str. 43-43 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Gjeldum, I., Ćurin, K., Knezović, Z., Stipišić, A., Mikrut, A. & Laštre Primorac Danja (2015) Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije. U: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma (ur.)4.Međunarodni kongres nutricionista Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Gjeldum, Ivana and \'{C}urin, Katja and Knezovi\'{c}, Zlatka and Stipi\v{s}i\'{c}, Angela and Mikrut, Antonija}, year = {2015}, pages = {43-43}, keywords = {meso, mesni proizvodi, nutritivna ispravnost hrane, zdravstvena ispravnost hrane, javno zdravstvo}, isbn = {978-953-59317-0-6}, title = {Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda doma\'{c}e proizvodnje i iz uvoza na podru\v{c}ju Splitsko-dalmatinske \v{z}upanije}, keyword = {meso, mesni proizvodi, nutritivna ispravnost hrane, zdravstvena ispravnost hrane, javno zdravstvo}, publisher = {Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gjeldum, Ivana and \'{C}urin, Katja and Knezovi\'{c}, Zlatka and Stipi\v{s}i\'{c}, Angela and Mikrut, Antonija}, year = {2015}, pages = {43-43}, keywords = {meat, meat products, nutritive value of food, foodsafety, publichealth}, isbn = {978-953-59317-0-6}, title = {AFETY OF MEAT AND MEAT PRODUCTS DOMESTIC PRODUCTION AND AND IMPORTED IN THE AREA SPLIT - DALMATIA COUNTY}, keyword = {meat, meat products, nutritive value of food, foodsafety, publichealth}, publisher = {Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font