Pregled bibliografske jedinice broj: 863078
Utjecaj korištenja biofortificiranog kukuruza u hrani za nesilice na kvalitetu jaja kokoši hrvatice
Utjecaj korištenja biofortificiranog kukuruza u hrani za nesilice na kvalitetu jaja kokoši hrvatice // Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 528-533 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 863078 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj korištenja biofortificiranog kukuruza u hrani za nesilice na kvalitetu jaja kokoši hrvatice
(The impact of biofortified corn in feed for laying hens on Hrvatica hens’ egg quality)
Autori
Kralik, Zlata ; Lončarić, Zdenko ; Grčević, Manuela ; Radišić, Žarko ; Galović, Dalida ; Cimerman, Emilija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 528-533
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
biofortifikacija ; kokoš hrvatica ; selen ; cink ; kvaliteta jaja
(biofortification ; hrvatica hen ; selenium ; zinc ; egg quality)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka selenom i cinkom biofortificiranog kukuruza u hranu kokoši na kvalitetu konzumnih jaja i sadržaj navedenih mikroelemenata u jestivom dijelu jajeta. U istraživanju je korišteno 60 nesilica pasmine hrvatica. Nesilice su podijeljene u četiri pokusne skupine. Kontrolna A skupina te tri pokusne skupine B, C i D, kod kojih je kukuruz u smjesi bio biofortificiran s cinkom i različitim razinama selena. Sve smjese sadržavale su 56, 5% kukuruza. Nakon konzumacije smjesa u trajanju od 5 tjedana u jajima su određene koncentracije cinka i selena te je određena kvalitete jaja i oksidacija lipida. Analiza jaja skladištenih 3 dana u hladnjaku na +4°C pokazala je da su korišteni tretmani statistički značajno utjecali na većinu pokazatelja kvalitete jaja (P<0, 05), osim debljine ljuske i pH bjelanjka gdje su vrijednosti bile ujednačene (P=0, 06 i P=0, 138). Oksidacija lipida u žumanjcima jaja čuvanih 3 dana nije bila statistički značajna (P>0, 05). Utvrđeno je da na sadržaj cinka i selena u bjelanjcima i žumanjcima jaja statistički značajan utjecaj imaju korišteni hranidbeni tretmani (P<0, 05). Korištenjem kukuruza biofortificiranog sa cinkom i/ili selenom u obrocima kokoši nesilica može se utjecati na bolju opskrbljenost ovih mikroelemenata u jestivom djelu jaja, uz optimalnu vanjsku i unutarnju kvalitetu jaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zdenko Lončarić
(autor)
Dalida Galović
(autor)
Zlata Kralik
(autor)
Manuela Košević
(autor)