Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 863078

Utjecaj korištenja biofortificiranog kukuruza u hrani za nesilice na kvalitetu jaja kokoši hrvatice


Kralik, Zlata; Lončarić, Zdenko; Grčević, Manuela; Radišić, Žarko; Galović, Dalida; Cimerman, Emilija
Utjecaj korištenja biofortificiranog kukuruza u hrani za nesilice na kvalitetu jaja kokoši hrvatice // Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 528-533 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 863078 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj korištenja biofortificiranog kukuruza u hrani za nesilice na kvalitetu jaja kokoši hrvatice
(The impact of biofortified corn in feed for laying hens on Hrvatica hens’ egg quality)

Autori
Kralik, Zlata ; Lončarić, Zdenko ; Grčević, Manuela ; Radišić, Žarko ; Galović, Dalida ; Cimerman, Emilija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 528-533

Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
biofortifikacija ; kokoš hrvatica ; selen ; cink ; kvaliteta jaja
(biofortification ; hrvatica hen ; selenium ; zinc ; egg quality)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka selenom i cinkom biofortificiranog kukuruza u hranu kokoši na kvalitetu konzumnih jaja i sadržaj navedenih mikroelemenata u jestivom dijelu jajeta. U istraživanju je korišteno 60 nesilica pasmine hrvatica. Nesilice su podijeljene u četiri pokusne skupine. Kontrolna A skupina te tri pokusne skupine B, C i D, kod kojih je kukuruz u smjesi bio biofortificiran s cinkom i različitim razinama selena. Sve smjese sadržavale su 56, 5% kukuruza. Nakon konzumacije smjesa u trajanju od 5 tjedana u jajima su određene koncentracije cinka i selena te je određena kvalitete jaja i oksidacija lipida. Analiza jaja skladištenih 3 dana u hladnjaku na +4°C pokazala je da su korišteni tretmani statistički značajno utjecali na većinu pokazatelja kvalitete jaja (P<0, 05), osim debljine ljuske i pH bjelanjka gdje su vrijednosti bile ujednačene (P=0, 06 i P=0, 138). Oksidacija lipida u žumanjcima jaja čuvanih 3 dana nije bila statistički značajna (P>0, 05). Utvrđeno je da na sadržaj cinka i selena u bjelanjcima i žumanjcima jaja statistički značajan utjecaj imaju korišteni hranidbeni tretmani (P<0, 05). Korištenjem kukuruza biofortificiranog sa cinkom i/ili selenom u obrocima kokoši nesilica može se utjecati na bolju opskrbljenost ovih mikroelemenata u jestivom djelu jaja, uz optimalnu vanjsku i unutarnju kvalitetu jaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Zlata; Lončarić, Zdenko; Grčević, Manuela; Radišić, Žarko; Galović, Dalida; Cimerman, Emilija
Utjecaj korištenja biofortificiranog kukuruza u hrani za nesilice na kvalitetu jaja kokoši hrvatice // Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 528-533 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kralik, Z., Lončarić, Z., Grčević, M., Radišić, Ž., Galović, D. & Cimerman, E. (2017) Utjecaj korištenja biofortificiranog kukuruza u hrani za nesilice na kvalitetu jaja kokoši hrvatice. U: Vila, S. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko and Galovi\'{c}, Dalida and Cimerman, Emilija}, year = {2017}, pages = {528-533}, keywords = {biofortifikacija, koko\v{s} hrvatica, selen, cink, kvaliteta jaja}, title = {Utjecaj kori\v{s}tenja biofortificiranog kukuruza u hrani za nesilice na kvalitetu jaja koko\v{s}i hrvatice}, keyword = {biofortifikacija, koko\v{s} hrvatica, selen, cink, kvaliteta jaja}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko and Galovi\'{c}, Dalida and Cimerman, Emilija}, year = {2017}, pages = {528-533}, keywords = {biofortification, hrvatica hen, selenium, zinc, egg quality}, title = {The impact of biofortified corn in feed for laying hens on Hrvatica hens’ egg quality}, keyword = {biofortification, hrvatica hen, selenium, zinc, egg quality}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font