Pregled bibliografske jedinice broj: 862783
Ekonomika proizvodnje konzumnih jaja iz obogaćenih kaveza i stajskog sustava držanja
Ekonomika proizvodnje konzumnih jaja iz obogaćenih kaveza i stajskog sustava držanja // Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 132-135 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 862783 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekonomika proizvodnje konzumnih jaja iz obogaćenih
kaveza i stajskog sustava držanja
(Economic efficiency of producing table eggs in
enriched cages and in indoor keeping system)
Autori
Crnčan, Ana ; Ranogajec, Ljubica ; Deže, Jadranka ; Hadelan, Lari ; Kristić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 132-135
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ekonomika proizvodnje ; konzumna jaja ; sustavi držanja nesilica
(economic production efficiency ; table eggs ; laying hens' keeping systems)
Sažetak
U radu je prikazana ekonomska učinkovitost proizvodnje konzumnih jaja iz obogaćenih kaveza i alternativnog stajskog uzgoja (volijera). Izračunati su apsolutni pokazatelji uspješnosti koji se odnose na UG za razdoblje od 52 tjedna. Ukupni prihodi najvećim dijelom su ostvareni prodajom i ukupno iznose 62.032, 00 kn za jaja proizvedena u obogaćenim kavezima i 67.859, 50 kn za jaja iz stajskog sustava. Ukupni troškovi su 59.572, 85 kn za kavezni način proizvodnje i 62.097, 34 kn pri stajskom uzgoju, a u strukturi troškova dominiraju materijalni troškovi. Povećanje učinkovitosti moguće je sustavnim evidentiranjem svih poslovnih promjena i aktivnosti u proizvodnji uz aktivno upravljanje troškovima proizvodnje. Evidentiranje utrošenih inputa u procesu proizvodnje, kontrola i uspoređivanje utvrđenih troškova po jedinici učinka s prodajnim cijenama omogućuje značajna ekonomska poboljšanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Deže
(autor)
Jelena Kristić
(autor)
Lari Hadelan
(autor)
Ljubica Ranogajec
(autor)
Ana Crnčan
(autor)