Pregled bibliografske jedinice broj: 862746
Vrijednost agronomskih svojstava i svojstava kvalitete kod F4 potomstava četiriju kombinacija križanja ozime pšenice
Vrijednost agronomskih svojstava i svojstava kvalitete kod F4 potomstava četiriju kombinacija križanja ozime pšenice // Zbornik radova / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 232-236 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 862746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vrijednost agronomskih svojstava i svojstava
kvalitete kod F4 potomstava četiriju kombinacija
križanja ozime pšenice
(The value of agronomic and quality traits in F4
progenies in four cross combinations of winter
wheat)
Autori
Lovrić, Ana ; Šeremet, Janja ; Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bolarić, Snježana ; Gunjača, Jerko ; Šarčević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 232-236
Skup
52.hrvatski i 12.međunarodni simpozij
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica, prinos, pekarska kakvoća, fenotipske korelacije, agronomska svojstva
(wheat, yield, baking quality, phenotypic correlations, agronomic traits)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je usporediti vrijednosti agronomskih svojstava i svojstava pekarske kakvoće kod F4 potomstava četiriju kombinacija križanja ozime pšenice te procijeniti fenotipske korelacije između svojstava. Prosječna vrijednost prinosa i hektolitarske mase svih potomstava kao i najboljih pet potomstava bila je najveća za križanje Lela×Bc Mira. Prosjek potomstava ovoga križanja bio je najveći i za sadržaj proteina u zrnu, a kod izabranih pet potomstava po vrijednosti bio je drugom mjestu. Kod svih četiri križanja utvrđena je pozitivna korelacija između sadržaja proteina u zrnu i sedimentacijske vrijednosti po Zeleny-u, što se može uzeti u obzir pri odabiru genotipova za vrhunsku pekarsku kakvoću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jerko Gunjača
(autor)
Ana Lovrić
(autor)
Snježana Bolarić
(autor)
Marko Maričević
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)
Katarina Jukić
(autor)