Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 862746

Vrijednost agronomskih svojstava i svojstava kvalitete kod F4 potomstava četiriju kombinacija križanja ozime pšenice


Lovrić, Ana; Šeremet, Janja; Jukić, Katarina; Ikić, Ivica; Maričević, Marko; Bolarić, Snježana; Gunjača, Jerko; Šarčević, Hrvoje
Vrijednost agronomskih svojstava i svojstava kvalitete kod F4 potomstava četiriju kombinacija križanja ozime pšenice // Zbornik radova / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 232-236 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 862746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vrijednost agronomskih svojstava i svojstava kvalitete kod F4 potomstava četiriju kombinacija križanja ozime pšenice
(The value of agronomic and quality traits in F4 progenies in four cross combinations of winter wheat)

Autori
Lovrić, Ana ; Šeremet, Janja ; Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bolarić, Snježana ; Gunjača, Jerko ; Šarčević, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 232-236

Skup
52.hrvatski i 12.međunarodni simpozij

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica, prinos, pekarska kakvoća, fenotipske korelacije, agronomska svojstva
(wheat, yield, baking quality, phenotypic correlations, agronomic traits)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je usporediti vrijednosti agronomskih svojstava i svojstava pekarske kakvoće kod F4 potomstava četiriju kombinacija križanja ozime pšenice te procijeniti fenotipske korelacije između svojstava. Prosječna vrijednost prinosa i hektolitarske mase svih potomstava kao i najboljih pet potomstava bila je najveća za križanje Lela×Bc Mira. Prosjek potomstava ovoga križanja bio je najveći i za sadržaj proteina u zrnu, a kod izabranih pet potomstava po vrijednosti bio je drugom mjestu. Kod svih četiri križanja utvrđena je pozitivna korelacija između sadržaja proteina u zrnu i sedimentacijske vrijednosti po Zeleny-u, što se može uzeti u obzir pri odabiru genotipova za vrhunsku pekarsku kakvoću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Ana; Šeremet, Janja; Jukić, Katarina; Ikić, Ivica; Maričević, Marko; Bolarić, Snježana; Gunjača, Jerko; Šarčević, Hrvoje
Vrijednost agronomskih svojstava i svojstava kvalitete kod F4 potomstava četiriju kombinacija križanja ozime pšenice // Zbornik radova / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 232-236 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Lovrić, A., Šeremet, J., Jukić, K., Ikić, I., Maričević, M., Bolarić, S., Gunjača, J. & Šarčević, H. (2017) Vrijednost agronomskih svojstava i svojstava kvalitete kod F4 potomstava četiriju kombinacija križanja ozime pšenice. U: Vila, S. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova.
@article{article, author = {Lovri\'{c}, Ana and \v{S}eremet, Janja and Juki\'{c}, Katarina and Iki\'{c}, Ivica and Mari\v{c}evi\'{c}, Marko and Bolari\'{c}, Snje\v{z}ana and Gunja\v{c}a, Jerko and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, year = {2017}, pages = {232-236}, keywords = {p\v{s}enica, prinos, pekarska kakvo\'{c}a, fenotipske korelacije, agronomska svojstva}, title = {Vrijednost agronomskih svojstava i svojstava kvalitete kod F4 potomstava \v{c}etiriju kombinacija kri\v{z}anja ozime p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica, prinos, pekarska kakvo\'{c}a, fenotipske korelacije, agronomska svojstva}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lovri\'{c}, Ana and \v{S}eremet, Janja and Juki\'{c}, Katarina and Iki\'{c}, Ivica and Mari\v{c}evi\'{c}, Marko and Bolari\'{c}, Snje\v{z}ana and Gunja\v{c}a, Jerko and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, year = {2017}, pages = {232-236}, keywords = {wheat, yield, baking quality, phenotypic correlations, agronomic traits}, title = {The value of agronomic and quality traits in F4 progenies in four cross combinations of winter wheat}, keyword = {wheat, yield, baking quality, phenotypic correlations, agronomic traits}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font