Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 862550

Utjecaj načina ekstrakcije na prinos fenola iz praha crnoplonde aronije


Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Dobričević, Nadica; Bilić, Daniela Patricia; Galić, Ante; Pliestić, Stjepan
Utjecaj načina ekstrakcije na prinos fenola iz praha crnoplonde aronije // Zbornik radova / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 680-683 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 862550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina ekstrakcije na prinos fenola iz praha crnoplonde aronije
(The influence of extraction method on the phenol yield from chokeberry powder)

Autori
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Bilić, Daniela Patricia ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 680-683

Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
prah aronije, bioaktivni spojevi, ultrazvuk visokog intenziteta, klasična ekstrakcija, antioksidacijski kapacitet
(chokeberry powder, bioactive compounds, high intensity ultrasound, classic extraction, antioxidant capacity)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi razlike između načina ekstrakcije, klasične i ultrazvukom, praha crnoplodne aronije (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) te mogućnosti upotrebe ultrazvuka visokog intenziteta. Uzorci praha crnoplodne aronije pod tretmanom s ultrazvukom visokog intenziteta imali su značajno veći sadržaj svih analiziranih bioaktivnih komponenti. Najveće vrijednosti za vitamin C dobivene su ultrazvučnom ekstrakcijom u vremenu od 30 minuta. Ultrazvuk visokog intenziteta značajno je utjecao na povećanje sadržaja ukupnih fenola. Tretmanom od 30 minuta ekstrahirano je 41, 46 % više ukupnih fenola za razliku od klasične ekstrakcije. Primjena ultrazvuka visokog intenziteta značajno je smanjila vrijeme potrebno za ekstrakciju biljnog materijala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Dobričević, Nadica; Bilić, Daniela Patricia; Galić, Ante; Pliestić, Stjepan
Utjecaj načina ekstrakcije na prinos fenola iz praha crnoplonde aronije // Zbornik radova / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 680-683 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Voća, S., Šic Žlabur, J., Dobričević, N., Bilić, D., Galić, A. & Pliestić, S. (2017) Utjecaj načina ekstrakcije na prinos fenola iz praha crnoplonde aronije. U: Vila, S. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova.
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Bili\'{c}, Daniela Patricia and Gali\'{c}, Ante and Pliesti\'{c}, Stjepan}, year = {2017}, pages = {680-683}, keywords = {prah aronije, bioaktivni spojevi, ultrazvuk visokog intenziteta, klasi\v{c}na ekstrakcija, antioksidacijski kapacitet}, title = {Utjecaj na\v{c}ina ekstrakcije na prinos fenola iz praha crnoplonde aronije}, keyword = {prah aronije, bioaktivni spojevi, ultrazvuk visokog intenziteta, klasi\v{c}na ekstrakcija, antioksidacijski kapacitet}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Bili\'{c}, Daniela Patricia and Gali\'{c}, Ante and Pliesti\'{c}, Stjepan}, year = {2017}, pages = {680-683}, keywords = {chokeberry powder, bioactive compounds, high intensity ultrasound, classic extraction, antioxidant capacity}, title = {The influence of extraction method on the phenol yield from chokeberry powder}, keyword = {chokeberry powder, bioactive compounds, high intensity ultrasound, classic extraction, antioxidant capacity}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font