Pregled bibliografske jedinice broj: 862550
Utjecaj načina ekstrakcije na prinos fenola iz praha crnoplonde aronije
Utjecaj načina ekstrakcije na prinos fenola iz praha crnoplonde aronije // Zbornik radova / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 680-683 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 862550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina ekstrakcije na prinos fenola iz
praha crnoplonde aronije
(The influence of extraction method on the phenol
yield from chokeberry powder)
Autori
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Bilić, Daniela Patricia ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 680-683
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prah aronije, bioaktivni spojevi, ultrazvuk visokog intenziteta, klasična ekstrakcija, antioksidacijski kapacitet
(chokeberry powder, bioactive compounds, high intensity ultrasound, classic extraction, antioxidant capacity)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi razlike između načina ekstrakcije, klasične i ultrazvukom, praha crnoplodne aronije (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) te mogućnosti upotrebe ultrazvuka visokog intenziteta. Uzorci praha crnoplodne aronije pod tretmanom s ultrazvukom visokog intenziteta imali su značajno veći sadržaj svih analiziranih bioaktivnih komponenti. Najveće vrijednosti za vitamin C dobivene su ultrazvučnom ekstrakcijom u vremenu od 30 minuta. Ultrazvuk visokog intenziteta značajno je utjecao na povećanje sadržaja ukupnih fenola. Tretmanom od 30 minuta ekstrahirano je 41, 46 % više ukupnih fenola za razliku od klasične ekstrakcije. Primjena ultrazvuka visokog intenziteta značajno je smanjila vrijeme potrebno za ekstrakciju biljnog materijala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Stjepan Pliestić
(autor)
Ante Galić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)