Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 862541

Bioaktivni spojevi u prahu češnjaka


Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Vitasović, Lara; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante
Bioaktivni spojevi u prahu češnjaka // 52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 310-314 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 862541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioaktivni spojevi u prahu češnjaka
(Bioactive compounds of garlic powder)

Autori
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Vitasović, Lara ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 310-314

Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
vitamin C, ukupni fenoli, klasična ekstrakcija, ultrazvuk visokog intenizteta, prah
(vitamin C, total phenols, classic extraction, high intensity ultrasound, powder)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi razlike u sadržaju bioaktivnih spojeva u uzorcima praha češnjaka ekstrahiranog klasično i ultrazvukom visokog intenziteta upotrebom različitih otapala. Analizirani su sljedeći biološki aktivni spojevi: vitamin C, ukupni fenoli, ukupni flavonoidi i neflavonoidi. Za sve analizirane parametre utvrđene su značajne razlike ovisno o načinu ekstrakcije (klasično i ultrazvuk), otapalu (voda, 50 % i 70 % etanol) i vremenskom trajanju (5, 15 i 25 min). Najveći sadržaj vitamina C utvrđen je prilikom klasične ekstrakcije upotrebom 50 % etanola u trajanju od 25 min dok je najveći sadržaj ukupnih fenola utvrđen u uzorcima ekstrahiranim ultrazvukom uz 50% etanol u trajanju od 15 min.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Vitasović, Lara; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante
Bioaktivni spojevi u prahu češnjaka // 52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 310-314 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Šic Žlabur, J., Voća, S., Dobričević, N., Vitasović, L., Pliestić, S. & Galić, A. (2017) Bioaktivni spojevi u prahu češnjaka. U: Vila, S. & Antunović, Z. (ur.)52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vitasovi\'{c}, Lara and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante}, year = {2017}, pages = {310-314}, keywords = {vitamin C, ukupni fenoli, klasi\v{c}na ekstrakcija, ultrazvuk visokog intenizteta, prah}, title = {Bioaktivni spojevi u prahu \v{c}e\v{s}njaka}, keyword = {vitamin C, ukupni fenoli, klasi\v{c}na ekstrakcija, ultrazvuk visokog intenizteta, prah}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vitasovi\'{c}, Lara and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante}, year = {2017}, pages = {310-314}, keywords = {vitamin C, total phenols, classic extraction, high intensity ultrasound, powder}, title = {Bioactive compounds of garlic powder}, keyword = {vitamin C, total phenols, classic extraction, high intensity ultrasound, powder}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font