Pregled bibliografske jedinice broj: 862541
Bioaktivni spojevi u prahu češnjaka
Bioaktivni spojevi u prahu češnjaka // 52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 310-314 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 862541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivni spojevi u prahu češnjaka
(Bioactive compounds of garlic powder)
Autori
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Vitasović, Lara ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 310-314
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
vitamin C, ukupni fenoli, klasična ekstrakcija, ultrazvuk visokog intenizteta, prah
(vitamin C, total phenols, classic extraction, high intensity ultrasound, powder)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi razlike u sadržaju bioaktivnih spojeva u uzorcima praha češnjaka ekstrahiranog klasično i ultrazvukom visokog intenziteta upotrebom različitih otapala. Analizirani su sljedeći biološki aktivni spojevi: vitamin C, ukupni fenoli, ukupni flavonoidi i neflavonoidi. Za sve analizirane parametre utvrđene su značajne razlike ovisno o načinu ekstrakcije (klasično i ultrazvuk), otapalu (voda, 50 % i 70 % etanol) i vremenskom trajanju (5, 15 i 25 min). Najveći sadržaj vitamina C utvrđen je prilikom klasične ekstrakcije upotrebom 50 % etanola u trajanju od 25 min dok je najveći sadržaj ukupnih fenola utvrđen u uzorcima ekstrahiranim ultrazvukom uz 50% etanol u trajanju od 15 min.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ante Galić
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)