Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 860408

Rast Yersinia enterocolitica O:3 u mljevenome svinjskom mesu


Bijelić, Tea; Dobranić, Vesna; Kazazić, Snježana; Filipović, Ivana; Dumbović, Zvonimir; Zdolec, Nevijo
Rast Yersinia enterocolitica O:3 u mljevenome svinjskom mesu // Veterinarska stanica, 48 (2017), 1; 25-29 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 860408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rast Yersinia enterocolitica O:3 u mljevenome svinjskom mesu
(Growth of Yersinia enterocolitica O:3 in Minced Pork Meat)

Autori
Bijelić, Tea ; Dobranić, Vesna ; Kazazić, Snježana ; Filipović, Ivana ; Dumbović, Zvonimir ; Zdolec, Nevijo

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 48 (2017), 1; 25-29

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
yersinia enterocolitica ; MALDI-TOF MS ; svinjsko mljeveno meso ; hlađenje ; potencijal rasta
(yersinia enterocolitica ; MALDI-TOF MS ; pork minced meat ; cooling ; growth potential)

Sažetak
Yersinia enterocolitica patogena je bakterija od javnozdravstvenog značaja u proizvodnji svinjskog mesa. U radu je istražen potencijal rasta u mljevenom mesu tijekom pohrane na 4 i 10 ºC soja Yersinia enterocolitica O:3 izoliranog iz tonzila svinja. Determinirana je pomoću MALDI-TOF masene spektrometrije i inokulirana u svinjsko mljeveno meso u broju 3 log CFU/g. Nakon prvog dana pohrane broj patogena u uzorcima mljevenog mesa na 4 ºC bio je veći za 0, 4 log, a na 10 ºC za 1, 2 log (P<0, 05). Drugoga dana pohrane na 4 ºC broj je rastao za dodatnih 0, 7 log, a na 10 ºC za 1, 71 log (P<0, 05). Zadnjeg dana pohrane broj Y. enterocolitica bio je u mljevenom mesu na 4 ºC 2, 72 log veći u odnosu na početni broj, a na 10 ºC konačni broj je bio veći za 4, 46 log u odnosu na inicijalnu populaciju. Rezultati ukazuju na značaj provođenja dobre higijenske prakse u klaoničkoj obradi i proizvodnji mljevenog mesa, budući da se hlađenjem na navedenim temperaturama ne sprečava rast patogene Y. enterocolitica.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Zahvala: Istraživanje je financirano Programskim ugovorom Sveučilišta u Zagrebu 2015.-2016., „Pojavnost i karakterizacija patogene
Yersinia enterocolitica u lancu proizvodnje mesa domaćih i divljih svinja“ (voditelj: doc. dr. sc. N. Zdolec). Prikazani rezultati dio
su diplomskog rada Tee Bijelić (mentor: doc. dr. sc. Nevijo Zdolec).



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Citiraj ovu publikaciju:

Bijelić, Tea; Dobranić, Vesna; Kazazić, Snježana; Filipović, Ivana; Dumbović, Zvonimir; Zdolec, Nevijo
Rast Yersinia enterocolitica O:3 u mljevenome svinjskom mesu // Veterinarska stanica, 48 (2017), 1; 25-29 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Bijelić, T., Dobranić, V., Kazazić, S., Filipović, I., Dumbović, Z. & Zdolec, N. (2017) Rast Yersinia enterocolitica O:3 u mljevenome svinjskom mesu. Veterinarska stanica, 48 (1), 25-29.
@article{article, author = {Bijeli\'{c}, Tea and Dobrani\'{c}, Vesna and Kazazi\'{c}, Snje\v{z}ana and Filipovi\'{c}, Ivana and Dumbovi\'{c}, Zvonimir and Zdolec, Nevijo}, year = {2017}, pages = {25-29}, keywords = {yersinia enterocolitica, MALDI-TOF MS, svinjsko mljeveno meso, hla\djenje, potencijal rasta}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {48}, number = {1}, issn = {0350-7149}, title = {Rast Yersinia enterocolitica O:3 u mljevenome svinjskom mesu}, keyword = {yersinia enterocolitica, MALDI-TOF MS, svinjsko mljeveno meso, hla\djenje, potencijal rasta} }
@article{article, author = {Bijeli\'{c}, Tea and Dobrani\'{c}, Vesna and Kazazi\'{c}, Snje\v{z}ana and Filipovi\'{c}, Ivana and Dumbovi\'{c}, Zvonimir and Zdolec, Nevijo}, year = {2017}, pages = {25-29}, keywords = {yersinia enterocolitica, MALDI-TOF MS, pork minced meat, cooling, growth potential}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {48}, number = {1}, issn = {0350-7149}, title = {Growth of Yersinia enterocolitica O:3 in Minced Pork Meat}, keyword = {yersinia enterocolitica, MALDI-TOF MS, pork minced meat, cooling, growth potential} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Index Veterinarius





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font