Pregled bibliografske jedinice broj: 860408
Rast Yersinia enterocolitica O:3 u mljevenome svinjskom mesu
Rast Yersinia enterocolitica O:3 u mljevenome svinjskom mesu // Veterinarska stanica, 48 (2017), 1; 25-29 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 860408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rast Yersinia enterocolitica O:3 u mljevenome svinjskom mesu
(Growth of Yersinia enterocolitica O:3 in Minced Pork Meat)
Autori
Bijelić, Tea ; Dobranić, Vesna ; Kazazić, Snježana ; Filipović, Ivana ; Dumbović, Zvonimir ; Zdolec, Nevijo
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 48
(2017), 1;
25-29
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
yersinia enterocolitica ; MALDI-TOF MS ; svinjsko mljeveno meso ; hlađenje ; potencijal rasta
(yersinia enterocolitica ; MALDI-TOF MS ; pork minced meat ; cooling ; growth potential)
Sažetak
Yersinia enterocolitica patogena je bakterija od javnozdravstvenog značaja u proizvodnji svinjskog mesa. U radu je istražen potencijal rasta u mljevenom mesu tijekom pohrane na 4 i 10 ºC soja Yersinia enterocolitica O:3 izoliranog iz tonzila svinja. Determinirana je pomoću MALDI-TOF masene spektrometrije i inokulirana u svinjsko mljeveno meso u broju 3 log CFU/g. Nakon prvog dana pohrane broj patogena u uzorcima mljevenog mesa na 4 ºC bio je veći za 0, 4 log, a na 10 ºC za 1, 2 log (P<0, 05). Drugoga dana pohrane na 4 ºC broj je rastao za dodatnih 0, 7 log, a na 10 ºC za 1, 71 log (P<0, 05). Zadnjeg dana pohrane broj Y. enterocolitica bio je u mljevenom mesu na 4 ºC 2, 72 log veći u odnosu na početni broj, a na 10 ºC konačni broj je bio veći za 4, 46 log u odnosu na inicijalnu populaciju. Rezultati ukazuju na značaj provođenja dobre higijenske prakse u klaoničkoj obradi i proizvodnji mljevenog mesa, budući da se hlađenjem na navedenim temperaturama ne sprečava rast patogene Y. enterocolitica.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
Zahvala: Istraživanje je financirano Programskim ugovorom Sveučilišta u Zagrebu 2015.-2016., „Pojavnost i karakterizacija patogene
Yersinia enterocolitica u lancu proizvodnje mesa domaćih i divljih svinja“ (voditelj: doc. dr. sc. N. Zdolec). Prikazani rezultati dio
su diplomskog rada Tee Bijelić (mentor: doc. dr. sc. Nevijo Zdolec).
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Snježana Kazazić
(autor)
Vesna Dobranić
(autor)
Poveznice na cjeloviti tekst rada:
Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr veterina.com.hr www.veinst.hrCitiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Index Veterinarius