Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 85958

Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu


Ugarčić-Hardi, Žaneta; Kuleš, Mirko; Koceva Komlenić, Daliborka; Sabo, Mirjana
Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu // International Congress FLOUR-Breda '01 : Abstract Book / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. str. 13-13 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 85958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu
(Comparison between conductometric and standard methods for ash determination in wheat flour)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kuleš, Mirko ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Sabo, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
International Congress FLOUR-Breda '01 : Abstract Book / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001, 13-13

Skup
International Congress FLOUR-Bread '01, 3. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.11.2001. - 17.11.2001

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pepeo; pšenično brašno; konduktometrijska metoda
(ash; wheat flour; conductometric method)

Sažetak
Udio pepela (mineralnih tvari) služi kao mjerilo udjela čestica omotača u brašnu, te pokazuje stupanj iskoristivosti pšenice pri mljevenju. U mnogim zemljama na osnovi udjela pepela vrši se tipizacija brašna. Standardna metoda određivanja pepela je žarenje uzorka pri temperaturi od 900 °C. Ova metoda zahtjeva dosta vremena, rada i energije. Kako je, posebno tijekom mljevenja pšenice, neophodno što brže i jeftinije odrediti udio pepela u mlinskim proizvodima, predložena je metoda određivanja pepela mjerenjem električne vodljivosti u ekstraktu brašna. U radu su ispitana 43 uzorka brašna mekih pšenica s rasponom udjela pepela od 0, 400 do 2, 00 %. Svim uzorcima određen je udio pepela standardnom i konduktometrijskom metodom. Dobiveni rezultati pokazuju visoku vrijednost koeficijenta linearne korelacije između udjela pepela određenog standardnom metodom i mjerenjem elektroprovodljivosti ekstrakta brašna.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta; Kuleš, Mirko; Koceva Komlenić, Daliborka; Sabo, Mirjana
Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu // International Congress FLOUR-Breda '01 : Abstract Book / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. str. 13-13 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Ugarčić-Hardi, Ž., Kuleš, M., Koceva Komlenić, D. & Sabo, M. (2001) Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)International Congress FLOUR-Breda '01 : Abstract Book.
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Kule\v{s}, Mirko and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Sabo, Mirjana}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2001}, pages = {13-13}, keywords = {pepeo, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, konduktometrijska metoda}, title = {Usporedba standardne i konduktometrijske metode odre\djivanja pepela u p\v{s}eni\v{c}nom bra\v{s}nu}, keyword = {pepeo, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, konduktometrijska metoda}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Kule\v{s}, Mirko and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Sabo, Mirjana}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2001}, pages = {13-13}, keywords = {ash, wheat flour, conductometric method}, title = {Comparison between conductometric and standard methods for ash determination in wheat flour}, keyword = {ash, wheat flour, conductometric method}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font