Pregled bibliografske jedinice broj: 85958
Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu
Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu // International Congress FLOUR-Breda '01 : Abstract Book / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. str. 13-13 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 85958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu
(Comparison between conductometric and standard methods for ash determination in wheat flour)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kuleš, Mirko ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Sabo, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
International Congress FLOUR-Breda '01 : Abstract Book
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001, 13-13
Skup
International Congress FLOUR-Bread '01, 3. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.11.2001. - 17.11.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pepeo; pšenično brašno; konduktometrijska metoda
(ash; wheat flour; conductometric method)
Sažetak
Udio pepela (mineralnih tvari) služi kao mjerilo udjela čestica omotača u brašnu, te pokazuje stupanj iskoristivosti pšenice pri mljevenju. U mnogim zemljama na osnovi udjela pepela vrši se tipizacija brašna. Standardna metoda određivanja pepela je žarenje uzorka pri temperaturi od 900 °C. Ova metoda zahtjeva dosta vremena, rada i energije. Kako je, posebno tijekom mljevenja pšenice, neophodno što brže i jeftinije odrediti udio pepela u mlinskim proizvodima, predložena je metoda određivanja pepela mjerenjem električne vodljivosti u ekstraktu brašna. U radu su ispitana 43 uzorka brašna mekih pšenica s rasponom udjela pepela od 0, 400 do 2, 00 %. Svim uzorcima određen je udio pepela standardnom i konduktometrijskom metodom. Dobiveni rezultati pokazuju visoku vrijednost koeficijenta linearne korelacije između udjela pepela određenog standardnom metodom i mjerenjem elektroprovodljivosti ekstrakta brašna.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)
Mirjana Sabo
(autor)
Mirko Kuleš
(autor)
Daliborka Koceva Komlenić
(autor)