Pregled bibliografske jedinice broj: 859132
Adhezijska svojstva probiotičkih sojeva iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium
Adhezijska svojstva probiotičkih sojeva iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 859132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Adhezijska svojstva probiotičkih sojeva iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium
(Adhesion properties of probiotic strains from the genera Lactobacillus and Bifidobacterium)
Autori
Jurić, Viktorija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.09
Godina
2014
Stranica
30
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
Lactobacillus, Bifidobacterium, ekstracelularni matriks
(Lactobacillus, Bifidobacterium, extracellular matrix)
Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati in vitro adheziju pojedinih Lactobacillus i Bifodobacterium sojeva na proteine ekstracelularnog matriksa. Eksperimenti su provedeni s petnaest različitih Lactobacillus i Bifidobacterium sojeva iz Zbirke bakterija mliječne kiseline Laboratorija za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, koja sadrži više od 200 različitih sojeva bakterija mliječne kiseline. Sposobnost adhezije Lactobacillus i Bifidobacterium sojeva se međusobno razlikuje ovisno o soju i specifična je ovisno o proteinu ekstracelularnog matriksa (ECM). Prema rezultatima odabrani Lactobacillus i Bifidobacterium sojevi se uspješno adheziraju na proteine ECM, što se značajno smanji nakon tretmana bakterijskih stanica s proteinazom K. Uklanjanje proteina s površine bakterijske stanice, djelovanjem proteinaze K, uzrokovalo je smanjenje adhezije kod svih Lactobacillus i Bifidobacterium sojeva na kolagen i laminin i kod većine sojeva na fibronektin.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija