Pregled bibliografske jedinice broj: 858670
Antioksidativna aktivnost odabranih prirodnih sokova
Antioksidativna aktivnost odabranih prirodnih sokova, 2015., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 858670 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost odabranih prirodnih sokova
(Antioxidant activity of selected natural juices)
Autori
Križan, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
69
Mentor
Valić, Srećko
Ključne riječi
oksidativni stres, antioksidansi, voće, povrće, fitokemikalije, DPPH, ESR (EPR)
(oxidative stress, antioxidants, fruits, vegetables, phytochemicals, DPPH, ESR (EPR))
Sažetak
Oksidativni stres je dugotrajna posljedica svakodnevnog načina života i izloženosti različitim čimbenicima. Temelj zdrave prehrane čini uravnotežen unos kvalitetnih namirnica, prvenstveno porjeklom iz voća i povrća u vidu prirodnih antioksidativnih tvari. Prirodni sokovi pripremljeni iz voća i povrća su primarni izvor fitokemikalija s blagotvornim antioksidativnim učinkom. Vrlo je važno utvrditi antioksidativnu aktivnost pojedinih predstavnika voća i povrća, njihovu međusobnu interakciju, sastav i biološki učinak, korištenjem dostupnih protokola i metoda. Najčešće korištena metoda u analizi antioksidacijske aktivnosti prehrambenih namirnica je zasigurno metoda s DPPH radikalom, ali dosad rijetko korištena u analizi ESR spektrometrom. U ovom se radu upravo koriste obe spomenute metode kako bi se utvrdila korelacija s dostupnim rezultatima u literaturi. Voće i povrće za korišteno u pripremi uzoraka prirodnih sokova za analizu je procesirano na način koji se najčešće koristi u svakodnevnoj upotrebi, homogenizirano u procesoru hrane i profiltrirano. Prikupljeni rezultati ističu prirodne sokove voća i povrća kao iznimno bogate izvore prirodnih antioksidativnih spojeva, koje karakterizira jaka antioksidativna aktivnost s relativno brzim i kratkotrajnim antioksidativnim odgovorom, u slučaju prirodnih sokova priređenih iz voća i krucifernog povrća, te sporijim i dugotrajnijim antioksidativnim odgovorom u slučaju zelenog lisnatog povrća. Najistaknutiji predstavnici prirodnih sokova voća su ananas i jagoda, a povrća crveni kupus i blitva, dok je crveni kupus pokazao najintenzivniji antioksidativni odgovor među svim uzorcima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb