Pregled bibliografske jedinice broj: 85859
Utjecaj postupka ekstruzije na mehaničku čvrstoću ekstrudiranog proizvoda tipa flipsa
Utjecaj postupka ekstruzije na mehaničku čvrstoću ekstrudiranog proizvoda tipa flipsa, 2002., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 85859 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj postupka ekstruzije na mehaničku čvrstoću ekstrudiranog proizvoda tipa flipsa
(Influence of extrusion process to a mechanical hardness of an extrudate type flips)
Autori
Brnčić, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.12
Godina
2002
Stranica
129
Mentor
Tripalo, Branko
Ključne riječi
mehanička čvrstoća; ekstruzija; ekstrudati; flips; tekstura
(mechanical hardness; extrusion; extrudates; flips; texture)
Sažetak
Ekstruzija predstavlja izrazito učinkovit proces, primjenjiv u biotehnološkoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, za kojeg je karakteristično kratko vrijeme proizvodnje i znatne uštede na energiji, a time i niža konačna cijena gotovog proizvoda. Ekstruderi se mogu koristiti u proizvodnji različitih vrsta klasičnih prehrambenih proizvoda ili za dobivanje velike palete potpuno novih prehrambenih proizvoda (cerealna dječja hrana, konditorski proizvodi, mesne prerađevine i sl.). Postupkom ekstruzije dobiva se proizvod određenih fizičkih i kemijskih svojstava koja moraju zadovoljavati potrebe i navike potrošača. U ovom radu ispitano je jedno od značajnijih senzorskih svojstava proizvoda dobivenog postupkom ekstruzije, mehanička čvrstoća, važnog parametra teksture ekstrudiranog proizvoda. Kakvoća teksture nema samo utjecaj na ocjenjivanje okusa, već pomaže i kod prihvaćanja proizvoda od strane potrošača. Svojstva kao što su hrskav, gumen, elastičan, čvrst, mekan najčešće utječu na potrošačevu reakciju na prehrambeni proizvod. Mehanička čvrstoća ekstrudata tipa flipsa određena je metodom nominalnog stresa pomoću univerzalne kidalice MESSPHYSICK - BETA 50-5, te za ovu priliku specijalno izrađenih čeljusti za uzorke, tri promjera s obzirom na veličinu ekstrudiranih uzoraka. Dobiveni rezultati su obrađeni grafički i statističkom analizom varijance. Na mehaničku čvrstoću direktno ekspandiranoga proizvoda tipa flipsa znatno utječu ulazne veličine procesa ekstruzije. Definirane su slijedeće ulazne veličine: dobava sirovine od 18, 22 - 44, 40 kg/h pšenične krupice ; doziranje vode od 0, 31 - 5, 82 L/h vode ; broj okretaja pužnica od 132 - 318 okretaja u minuti te temperature ekspanzije od 120, 145 i 170°C. Rezultati istraživanja pokazuju da ekstrudati ekspandirani pri 145°C, s ulaznim parametrima ekstruzije od 31, 31 kg/h dobave pšenične krupice, 0, 31 L/h dozirane vode te 225 okretaja pužnica u minuti pokazuju najbolja mehanička svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb