Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 857802

Hranidbena vrijednost lisnatog povrća uzgojenog u hidroponu i na tlu


Šarić, Martina
Hranidbena vrijednost lisnatog povrća uzgojenog u hidroponu i na tlu, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 857802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena vrijednost lisnatog povrća uzgojenog u hidroponu i na tlu
(Nutritional value of leafy vegetables influenced by soil and soilless production)

Autori
Šarić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2016

Stranica
20

Mentor
Fabek, Sanja

Ključne riječi
salata, endivija, riga, radič, minerali, vitamini
(lettuce, endive, rocket, radicchio, minerals, vitamins)

Sažetak
U lisnato povrće ubrajaju se povrtne kulture koje se uzgajaju zbog listova. Salata (Lactuca sativa L.) je najpoznatiji predstavnik lisnatog povrća. Jednogodišnja je kultura koja pripada porodici Asteraceae (glavočike). Salata sadrži najviše vode (91 do 95 %), a od vitamina najzastupljeniji je vitamin C, a od minerala kalij. Radič (Cichorium intybus var. foliosum) dvogodišnja je zeljasta biljka iz porodice glavočike. Iako je dvogodišnja biljka uzgaja se kao jednogodišnja biljka zbog listova koji su bogati vitaminom A i mineralima kalijem i magnezijem. Endivija (Cichorium endivia L.) se izdvaja većom količinom nekih vitamina i minerala u odnosu na salatu. Riga (Eruca sativa Mill.) je jednogodišnja biljka iz porodice krstašica, a ističe se većom količinom željeza, kalija, fosfora, kalcija, folata i pantotenske kiseline, vitamina A, K i C. Sve je češći uzgoj lisnatog povrća u hidroponu, odnosno, bez tla. Od hidroponskih tehnika, u uzgoju lisnatog povrća najčešće se koristi plutajući hidropon ili sustav plutajućih ploča, tehnika hranjivog filma i aeroponika. U hidroponskom uzgoju potrošnja biljnih hranjiva je kontrolirana u odnosu na uzgoj na tlu čime se pozitivno utječe na kvalitetu povrća, obzirom na akumuliranu količinu minerala. Ujedno, u hidroponskom uzgoju lisnatog povrća moguće je spriječiti prekomjerno nakupljanje nitrata. Cilj rada je usporediti hranidbenu vrijednost lisnatog povrća (salate, radiča, endivije, rige) uzgojenog u hidroponu i na tlu na temelju pregleda rezultata novijih domaćih i inozemnih istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šarić, Martina
Hranidbena vrijednost lisnatog povrća uzgojenog u hidroponu i na tlu, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šarić, M. (2016) 'Hranidbena vrijednost lisnatog povrća uzgojenog u hidroponu i na tlu', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ari\'{c}, Martina}, year = {2016}, pages = {20}, keywords = {salata, endivija, riga, radi\v{c}, minerali, vitamini}, title = {Hranidbena vrijednost lisnatog povr\'{c}a uzgojenog u hidroponu i na tlu}, keyword = {salata, endivija, riga, radi\v{c}, minerali, vitamini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ari\'{c}, Martina}, year = {2016}, pages = {20}, keywords = {lettuce, endive, rocket, radicchio, minerals, vitamins}, title = {Nutritional value of leafy vegetables influenced by soil and soilless production}, keyword = {lettuce, endive, rocket, radicchio, minerals, vitamins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font