Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 857796

Morfološka svojstva i hranidbena vrijednost slanutka


Sudar, Iva
Morfološka svojstva i hranidbena vrijednost slanutka, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 857796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Morfološka svojstva i hranidbena vrijednost slanutka
(Morphological traits and nutritional value of chickpea)

Autori
Sudar, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2016

Stranica
18

Mentor
Fabek, Sanja

Ključne riječi
Cicer arietinum L., sjemenka, ugljikohidrati, bjelančevine, vitamini
(Cicer arietinum L., seed, carbohydrates, proteins, vitamins)

Sažetak
Slanutak (Cicer arietinum L.) je drevna kultura koja potječe iz Male Azije, a svjetska godišnja proizvodnja slanutka iznosi 8, 5 milijuna tona. Najviše se proizvodi u Indiji, Iranu, Turskoj, Pakistanu i Australiji. Jednogodišnja je kultura iz porodice Fabaceae. Korijen slanutka je vretenast, razgranat i dug što doprinosi otpornosti biljke na sušu. Stabljika je u početku vegetacije zeljasta, a na kraju vegetacije drvenasta, a visinom može varirat od 20 do 100 cm. List je neparno perast, ovalnog oblika, cvijet je pentameran, a plod je mahuna. Sjemenka je nepravilno okruglog oblika s ispupčenim hilumom. Najpoznatija dva tipa slanutka su desi i kabuli, koja se razlikuju po obliku i boji. Sjemenke slanutka se koriste termički obrađene, konzervirane ili kao brašno. Slanutak se upotrebljava u ljudskoj prehrani, medicini te u tekstilnoj industriji. Hranidbena vrijednost slanutka je izražena zbog visokog sadržaja ugljikohidrata, minerala, vitamina i ostalih važnih makronutrijenata i mikronutrijenata. U 100 g sjemena slanutka najviše je ugljikohidrata (38 do 70 %), a količina proteina varira od 14, 9 do 24, 6 %. Brašno slanutka se ističe visokom količinom ugljikohidrata (57, 82 %) i proteina (22, 4 %). U kuhanim i konzerviranim sjemenkama slanutka količina ugljikohidrata iznosi 27, 42 %, odnosno 13, 49 %. Sjemenke slanutka bogat su izvor kalcija, fosfora i magnezija te niacina (vitamina B3).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sudar, Iva
Morfološka svojstva i hranidbena vrijednost slanutka, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Sudar, I. (2016) 'Morfološka svojstva i hranidbena vrijednost slanutka', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sudar, Iva}, year = {2016}, pages = {18}, keywords = {Cicer arietinum L., sjemenka, ugljikohidrati, bjelan\v{c}evine, vitamini}, title = {Morfolo\v{s}ka svojstva i hranidbena vrijednost slanutka}, keyword = {Cicer arietinum L., sjemenka, ugljikohidrati, bjelan\v{c}evine, vitamini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sudar, Iva}, year = {2016}, pages = {18}, keywords = {Cicer arietinum L., seed, carbohydrates, proteins, vitamins}, title = {Morphological traits and nutritional value of chickpea}, keyword = {Cicer arietinum L., seed, carbohydrates, proteins, vitamins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font