Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 856957

Probiotički potenicijal autohtone mikrobiote sušenih i dimljenih svježih sireva


Uroić, Ksenija; Banić, Martina; Novak, Jasna; Leboš Pavunc, Andreja; Durgo, Ksenija; Bogovič Matijašić, Bojana; Kos, Blaženka; Šušković, Jagoda
Probiotički potenicijal autohtone mikrobiote sušenih i dimljenih svježih sireva // 42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska, 2017. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 856957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probiotički potenicijal autohtone mikrobiote sušenih i dimljenih svježih sireva
(Probiotic potential of autochthonous microbiota in dried and smoked fresh cheeses)

Autori
Uroić, Ksenija ; Banić, Martina ; Novak, Jasna ; Leboš Pavunc, Andreja ; Durgo, Ksenija ; Bogovič Matijašić, Bojana ; Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2017. - 12.11.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
autohtona mikrobiota, sušeni i dimljeni svježi sir, probiotički potencijal, S-proteini
(autochthonous microbiota, dried and smoked cheese, probiotic potential, S-layer proteins)

Sažetak
Izolirana su 22 soja bakterija mliječne kiseline (BMK) iz autohtonih sušenih i dimljenih svježih sireva zagorskog i prigorskog kraja Hrvatske. Sekvenciranjem hipervarijabilne regije gena koji kodira za 16S rRNA, 17 izolata je identificirano kao bakterijske vrste koje pripadaju rodu Lactobacillus, od kojih prevladava vrsta L. plantarum (8 izolata), 4 soja su identificirana kao L. casei, 2 su soja vrste L. pentosus i 2 su soja vrste L. brevis, dok je jedan soj vrste L. fermentum. Nadalje, 1 izolirana bakterija je identificirana kao Enterococcus durans, dok se za 4 soja primjenom 16S rRNA sekvenciranja nije mogla ustanoviti bakterijska vrsta kojoj pripadaju. Kako bi se ustanovilo da li ispunjavaju opće kriterije za izbor probiotičkih sojeva, sve izolirane BMK podvrgnute su ispitivanjima koja uključuju osjetljivost na antibiotike te otpornost na stresne uvjete u gastrointestinalnom traktu (GIT-u). Među ispitanim sojevima BMK nije ustanovljena rezistencija na antibiotike koja bi se mogla prenijeti na druge bakterijske sojeve. Međutim, samo je njih 8 zadovoljilo izborni probiotički kriterij preživljavanja simuliranih uvjeta GIT-a, jer su nakon izlaganja želučanom soku i soku tankog crijeva zadržali visok broj živih stanica, koji je iznosio više od 107 CFU/ml. Budući da adhezijska probiotička svojstva ponajviše ovise o površinskim karakteristikama bakterijske stanice, provedena je SDS-PAGE elektroforeza površinskih proteina izoliranih sojeva. Pritom su kod sojeva L. brevis D6 i L. brevis ZG1 detektirani specifični S-proteini odgovorni za njihovu adheziju na crijevne epitelne stanice Caco-2 stanične linije.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Uroić, Ksenija; Banić, Martina; Novak, Jasna; Leboš Pavunc, Andreja; Durgo, Ksenija; Bogovič Matijašić, Bojana; Kos, Blaženka; Šušković, Jagoda
Probiotički potenicijal autohtone mikrobiote sušenih i dimljenih svježih sireva // 42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska, 2017. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Uroić, K., Banić, M., Novak, J., Leboš Pavunc, A., Durgo, K., Bogovič Matijašić, B., Kos, B. & Šušković, J. (2017) Probiotički potenicijal autohtone mikrobiote sušenih i dimljenih svježih sireva. U: 42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Uroi\'{c}, Ksenija and Bani\'{c}, Martina and Novak, Jasna and Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Durgo, Ksenija and Bogovi\v{c} Matija\v{s}i\'{c}, Bojana and Kos, Bla\v{z}enka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, year = {2017}, keywords = {autohtona mikrobiota, su\v{s}eni i dimljeni svje\v{z}i sir, probioti\v{c}ki potencijal, S-proteini}, title = {Probioti\v{c}ki potenicijal autohtone mikrobiote su\v{s}enih i dimljenih svje\v{z}ih sireva}, keyword = {autohtona mikrobiota, su\v{s}eni i dimljeni svje\v{z}i sir, probioti\v{c}ki potencijal, S-proteini}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Uroi\'{c}, Ksenija and Bani\'{c}, Martina and Novak, Jasna and Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Durgo, Ksenija and Bogovi\v{c} Matija\v{s}i\'{c}, Bojana and Kos, Bla\v{z}enka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, year = {2017}, keywords = {autochthonous microbiota, dried and smoked cheese, probiotic potential, S-layer proteins}, title = {Probiotic potential of autochthonous microbiota in dried and smoked fresh cheeses}, keyword = {autochthonous microbiota, dried and smoked cheese, probiotic potential, S-layer proteins}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font