Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 856711

Pšenica


Španić, Valentina
Pšenica. Osijek: Poljoprivredni institut Osijek, 2016 (ostalo)


CROSBI ID: 856711 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pšenica
(Wheat)

Autori
Španić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, ostalo, znanstvena

Izdavač
Poljoprivredni institut Osijek

Grad
Osijek

Godina
2016

Stranica
118

ISBN
978-953-7843-05-2

Ključne riječi
oplemenjivanje ; pšenica ; biotički/abiotički stres ; kvaliteta ; moderna tehnologija
(breeding ; wheat ; biotic/abiotic stress ; quality ; modern technologies)

Sažetak
Nedvojbeno je danas pisati o važnosti pšenice u ljudskoj ishrani jer je pšenica (Triticum aestivum L. em. Thell. i T. turgidum L.) među tri vodeće žitarice po proizvodnji (kukuruz, riža, pšenica) i jedan je od najvažnijih svjetskih usjeva za proizvodnju hrane. Knjiga Pšenica opisuje glavne osobine biljke pšenice te načine i karakteristike oplemenjivanja i agrotehniku pri uzgoju pšenice, kao i kvalitetu koja je bitna u prehrambeno-tehnološkoj industriji. Površine koje zauzima pšenica u Republici Hrvatskoj variraju, tako da je u razdoblju od 1930. do 1939. bila najmanja proizvodnja pšenice od 440 000 t, s prinosom od 1, 1 t ha-1. Najviše pšenice proizvedeno je početkom 90-tih godina prošloga stoljeća. Novu dimenziju ovoj knjizi daje opis tehnologije i tehnika novijega vijeka koje se koriste u oplemenjivačkim programima (oplemenjivanje potpomognuto molekularnim markerima ili proizvodnjom duplih haploida, hibridna i transgena pšenica). Također u knjizi je dan i pregled oplemenjivanja pšenice na otpornost na abiotičke (polijeganje, niske temperature, suša, toksičnost aluminija) i biotičke (hrđe, snijeti, pepelnica, Septoria, Fusarium, kukci i glodavci) stresove. U našto kraćem obimu autorica opisuje klasične metode oplemenjivanja pšenice, gene i simbole gena u pšenici, sjemenarstvo pšenice te razvoj i sustav registracije pšenice u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Sveučilišni udžbenik



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Valentina Španić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Španić, Valentina
Pšenica. Osijek: Poljoprivredni institut Osijek, 2016 (ostalo)
Španić, V. (2016) Pšenica. Osijek, Poljoprivredni institut Osijek.
@book{book, author = {\v{S}pani\'{c}, Valentina}, year = {2016}, pages = {118}, keywords = {oplemenjivanje, p\v{s}enica, bioti\v{c}ki/abioti\v{c}ki stres, kvaliteta, moderna tehnologija}, isbn = {978-953-7843-05-2}, title = {P\v{s}enica}, keyword = {oplemenjivanje, p\v{s}enica, bioti\v{c}ki/abioti\v{c}ki stres, kvaliteta, moderna tehnologija}, publisher = {Poljoprivredni institut Osijek}, publisherplace = {Osijek} }
@book{book, author = {\v{S}pani\'{c}, Valentina}, year = {2016}, pages = {118}, keywords = {breeding, wheat, biotic/abiotic stress, quality, modern technologies}, isbn = {978-953-7843-05-2}, title = {Wheat}, keyword = {breeding, wheat, biotic/abiotic stress, quality, modern technologies}, publisher = {Poljoprivredni institut Osijek}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font