Pregled bibliografske jedinice broj: 856257
Javnozdravstveni značaj fermentiranih mesnih proizvoda
Javnozdravstveni značaj fermentiranih mesnih proizvoda, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 856257 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Javnozdravstveni značaj fermentiranih mesnih proizvoda
(Public-health significance of fermented meat products)
Autori
Hendak, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.01
Godina
2017
Stranica
36
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
fermentirani mesni proizvodi, veterinarsko javno zdravstvo, mikrobiologija, toksikologija
(fermented meat products, veterinary public health, microbiology, toxicology)
Sažetak
U radu su prikazani neki od najvažnijih mikrobioloških, kemijskih i toksikoloških rizika u proizvodnji fermentiranih mesnih proizvoda. Kompleksnost proizvodnje zahtijeva strogo provođenje dobre higijenske i proizvođačke prakse, budući se radi o gotovoj hrani koja se konzumira bez toplinske ili neke druge obrade. Pojedini rizici mogu se provlačiti kroz lanac proizvodnje od polja do stola, dok drugi nastaju tehnološkim intervencijama u procesu prerade mesa. Antimikrobna rezistencija prirodno prisutne apatogene flore u fermentiranim mesnim proizvodima mora se uzeti u obzir zbog dokazanih razmjena i prijenosa gena rezistencije u mikrobnim zajednicama tijekom zrenja mesa. Iako mikrobiološki stabilni i rijetko rizični s obzirom na patogene mikroorganizme, fermentirani mesni proizvodi nisu iznimka za post-procesna onečišćenja bakterijom L. monocytogenes. Nalaz pak mikotoksina na/u fermentiranim mesnim proizvodima posljedica je propusta u higijeni proizvodnje i uvjetima mikroklime tijekom zrenja. Policiklički aromatski ugljikovodici na/u dimljenim proizvodima najčešće su prisutni u toksikološki prihvatljivim vrijednostima, no uz primjenu primjerenih tehnologija dimljenja. Biogene amine nalazimo u svim fermentiranim namirnicama, a njihov nalaz i količina ovise o mikrobiološkoj ispravnosti sirovine, prisutnosti aminogene mikroflore, trajanju zrenja te primjeni kompetitivnih starter kultura. Fermentirani mesni proizvodi opterećeni su potencijalnim javnozdravstvenim opasnostima i rizicima, niti manje niti više od drugih vrsta namirnica. Kompleksnost proizvodnje i kontrole tj. sprečavanja potencijalnih rizika za potrošače daje ovim proizvodima dodanu vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina