Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 85506

Određivanje mehaničke čvrstoće ekstrudata


Brnčić, Mladen; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Mrkić, Vlatka; Semenski, Damir; Drvar, Nenad; Ručević, Marijana
Određivanje mehaničke čvrstoće ekstrudata // Proceedings of the 4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting / Lelas, Vesna (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. 72-76 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 85506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje mehaničke čvrstoće ekstrudata
(Determining of Mechanical Hardness of Extrudates)

Autori
Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Mrkić, Vlatka ; Semenski, Damir ; Drvar, Nenad ; Ručević, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of the 4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting / Lelas, Vesna - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002, 72-76

ISBN
953-96846-5-X

Skup
4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 03.10.2001. - 05.10.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ekstruzija; mehanička čvrstoća; tekstura ekstrudata
(extrusion; mechanical hardness; extrudate texture)

Sažetak
Tehnologija ekstruzijskog kuhanja je danas u širokoj upotrebi u prehrambenoj industriji. Određivanje odnosa strukture i teksture ekstrudata je važan čimbenik u zaokruživanju ukupnih svojstava. Da bi se to postiglo moraju se pravilno postaviti slijedeći procesni parametri: Sadržaj vode u sirovini, brzina okretaja puža, temperatura, tlak i konfiguracija pužnica. Za određivanje mehaničke čvrstoće ekstrudata tipa flipsa koristio se odnos brzine, sile i pomaka prema univerzalnoj kidalici (MESSPHYSIK BETA 50-5). Dobiveni rezultati pokazali su da ekstrudati sa većim sadržajem vlage imaju i veću črstoću.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0120004
058202

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Brnčić, Mladen; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Mrkić, Vlatka; Semenski, Damir; Drvar, Nenad; Ručević, Marijana
Određivanje mehaničke čvrstoće ekstrudata // Proceedings of the 4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting / Lelas, Vesna (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. 72-76 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Brnčić, M., Tripalo, B., Ježek, D., Mrkić, V., Semenski, D., Drvar, N. & Ručević, M. (2002) Određivanje mehaničke čvrstoće ekstrudata. U: Lelas, V. (ur.)Proceedings of the 4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting.
@article{article, author = {Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and Mrki\'{c}, Vlatka and Semenski, Damir and Drvar, Nenad and Ru\v{c}evi\'{c}, Marijana}, editor = {Lelas, V.}, year = {2002}, pages = {72-76}, keywords = {ekstruzija, mehani\v{c}ka \v{c}vrsto\'{c}a, tekstura ekstrudata}, isbn = {953-96846-5-X}, title = {Odre\djivanje mehani\v{c}ke \v{c}vrsto\'{c}e ekstrudata}, keyword = {ekstruzija, mehani\v{c}ka \v{c}vrsto\'{c}a, tekstura ekstrudata}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and Mrki\'{c}, Vlatka and Semenski, Damir and Drvar, Nenad and Ru\v{c}evi\'{c}, Marijana}, editor = {Lelas, V.}, year = {2002}, pages = {72-76}, keywords = {extrusion, mechanical hardness, extrudate texture}, isbn = {953-96846-5-X}, title = {Determining of Mechanical Hardness of Extrudates}, keyword = {extrusion, mechanical hardness, extrudate texture}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font