Pregled bibliografske jedinice broj: 85506
Određivanje mehaničke čvrstoće ekstrudata
Određivanje mehaničke čvrstoće ekstrudata // Proceedings of the 4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting / Lelas, Vesna (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. 72-76 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 85506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje mehaničke čvrstoće ekstrudata
(Determining of Mechanical Hardness of Extrudates)
Autori
Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Mrkić, Vlatka ; Semenski, Damir ; Drvar, Nenad ; Ručević, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting
/ Lelas, Vesna - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002, 72-76
ISBN
953-96846-5-X
Skup
4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 03.10.2001. - 05.10.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ekstruzija; mehanička čvrstoća; tekstura ekstrudata
(extrusion; mechanical hardness; extrudate texture)
Sažetak
Tehnologija ekstruzijskog kuhanja je danas u širokoj upotrebi u prehrambenoj industriji. Određivanje odnosa strukture i teksture ekstrudata je važan čimbenik u zaokruživanju ukupnih svojstava. Da bi se to postiglo moraju se pravilno postaviti slijedeći procesni parametri: Sadržaj vode u sirovini, brzina okretaja puža, temperatura, tlak i konfiguracija pužnica. Za određivanje mehaničke čvrstoće ekstrudata tipa flipsa koristio se odnos brzine, sile i pomaka prema univerzalnoj kidalici (MESSPHYSIK BETA 50-5). Dobiveni rezultati pokazali su da ekstrudati sa većim sadržajem vlage imaju i veću črstoću.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
NENAD DRVAR
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Vlatka Mrkić
(autor)
Marijana Ručević
(autor)
Branko Tripalo
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Damir Semenski
(autor)