Pregled bibliografske jedinice broj: 855036
Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca
Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (2016), 1-2; 65-70 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 855036 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca
(The presence of aflatoxin and ochratoxin A in products based on cocoa)
Autori
Markov, Ksenija ; Sokolić, Darja ; Čanak, Iva ; Jakopović, Željko ; Frece, Jadranka
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 11
(2016), 1-2;
65-70
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
čokolada; aflatoksini; okratoksin A; ELISA
(chocolate; aflatoxins; ochratoxin A; ELISA)
Sažetak
Tamna čokolada i napitci na bazi kakaovca prepoznati su kao sastavni dijelovi zdrave prehrane stoga je njihova kozumacija u porastu. Iako Uredba komisije (EZ) 1881/2006, sa svim izmjenama i dopunama (105/2010, 165/2010, 594/2012 i 1058/2012) ne spominje najveće dopuštene količine (NDK) aflatoksina (AF) i okratoksina A (OTA) u kakovcu i proizvodima na bazi kakaovca, ipak preporuča postavljanje dopuštenih količina za OTA od 1 μg/kg za čokoladu, čokoladu u prahu i tekuću čokoladu, te 2 μg/kg za sjeme kakaovca, kakao masu, kakaov kolač i kakaov prah. Stoga su u ovom radu provedene analize određivanja ukupnih AF i OTA u uzorcima tamne čokolade, koji su sadržavali od 32 do 99% kakaa bez ikakvih nadjeva i dodataka (orašastih plodova, suhog voća i dr.), kakao praha s 20% kakaa i napitcima na bazi kakao praha koji su sadržavali 15% kakaa. Upotrebom imunoenzimske ELISA metode (Enzyme-linked immunosorbent assay) proveden je „screening“ tržišta, kojim je dokazana prisutnost mikotoksina u čokoladama, kakao prahu i napitcima na bazi kakao praha u koncentracijama od 0, 1 do 1, 72 μg/kg za ukupne AF i od 0, 1 do 4, 24 μg/kg za OTA.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Darja Sokolić
(autor)
Jadranka Frece
(autor)
Željko Jakopović
(autor)
Iva Čanak
(autor)
Ksenija Markov
(autor)