Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 855036

Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca


Markov, Ksenija; Sokolić, Darja; Čanak, Iva; Jakopović, Željko; Frece, Jadranka
Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (2016), 1-2; 65-70 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 855036 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca
(The presence of aflatoxin and ochratoxin A in products based on cocoa)

Autori
Markov, Ksenija ; Sokolić, Darja ; Čanak, Iva ; Jakopović, Željko ; Frece, Jadranka

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 11 (2016), 1-2; 65-70

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
čokolada; aflatoksini; okratoksin A; ELISA
(chocolate; aflatoxins; ochratoxin A; ELISA)

Sažetak
Tamna čokolada i napitci na bazi kakaovca prepoznati su kao sastavni dijelovi zdrave prehrane stoga je njihova kozumacija u porastu. Iako Uredba komisije (EZ) 1881/2006, sa svim izmjenama i dopunama (105/2010, 165/2010, 594/2012 i 1058/2012) ne spominje najveće dopuštene količine (NDK) aflatoksina (AF) i okratoksina A (OTA) u kakovcu i proizvodima na bazi kakaovca, ipak preporuča postavljanje dopuštenih količina za OTA od 1 μg/kg za čokoladu, čokoladu u prahu i tekuću čokoladu, te 2 μg/kg za sjeme kakaovca, kakao masu, kakaov kolač i kakaov prah. Stoga su u ovom radu provedene analize određivanja ukupnih AF i OTA u uzorcima tamne čokolade, koji su sadržavali od 32 do 99% kakaa bez ikakvih nadjeva i dodataka (orašastih plodova, suhog voća i dr.), kakao praha s 20% kakaa i napitcima na bazi kakao praha koji su sadržavali 15% kakaa. Upotrebom imunoenzimske ELISA metode (Enzyme-linked immunosorbent assay) proveden je „screening“ tržišta, kojim je dokazana prisutnost mikotoksina u čokoladama, kakao prahu i napitcima na bazi kakao praha u koncentracijama od 0, 1 do 1, 72 μg/kg za ukupne AF i od 0, 1 do 4, 24 μg/kg za OTA.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darja Sokolić (autor)

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Avatar Url Željko Jakopović (autor)

Avatar Url Iva Čanak (autor)

Avatar Url Ksenija Markov (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Markov, Ksenija; Sokolić, Darja; Čanak, Iva; Jakopović, Željko; Frece, Jadranka
Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (2016), 1-2; 65-70 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Markov, K., Sokolić, D., Čanak, I., Jakopović, Ž. & Frece, J. (2016) Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (1-2), 65-70.
@article{article, author = {Markov, Ksenija and Sokoli\'{c}, Darja and \v{C}anak, Iva and Jakopovi\'{c}, \v{Z}eljko and Frece, Jadranka}, year = {2016}, pages = {65-70}, keywords = {\v{c}okolada, aflatoksini, okratoksin A, ELISA}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {11}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca}, keyword = {\v{c}okolada, aflatoksini, okratoksin A, ELISA} }
@article{article, author = {Markov, Ksenija and Sokoli\'{c}, Darja and \v{C}anak, Iva and Jakopovi\'{c}, \v{Z}eljko and Frece, Jadranka}, year = {2016}, pages = {65-70}, keywords = {chocolate, aflatoxins, ochratoxin A, ELISA}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {11}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {The presence of aflatoxin and ochratoxin A in products based on cocoa}, keyword = {chocolate, aflatoxins, ochratoxin A, ELISA} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font