Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 854653

Molekularne metode utvrđivanja patvorenja mesnih proizvoda


Segarić, Antoneta; Mršić, Gordan; Merkaš, Siniša; Tomić, Monika; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Alagić, Davor; Smajlović, Muhamed; Cvrtila, Željka
Molekularne metode utvrđivanja patvorenja mesnih proizvoda // Meso: prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 4; 330-334 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 854653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Molekularne metode utvrđivanja patvorenja mesnih proizvoda
(Molecular methods for detection of adulteration of meat products)

Autori
Segarić, Antoneta ; Mršić, Gordan ; Merkaš, Siniša ; Tomić, Monika ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Alagić, Davor ; Smajlović, Muhamed ; Cvrtila, Željka

Izvornik
Meso: prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVIII (2016), 4; 330-334

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
lančana reakcija polimerazom ; patvorenje mesnih proizvoda
(polymerase chain reaction ; adulteration of meat products)

Sažetak
Izvornost hrane podrazumijeva vjerodostojnost svih podataka istaknutih na oznakama hrane. Proizvođač upotrebom nekog važećim propisima definiranog naziva hrane na sebe preuzima obavezu da taj proizvod udovoljava propisima za taj naziv. Patvorenje hrane uključuje upotrebu sastojaka niže kakvoće odnosno prodaju proizvoda pod lažnim nazivom. U tom je smislu utvrđivanje patvorenja proizvoda od mesa s nedeklariranim vrstama mesa vrlo značajno s ekonomskog i religioznog stanovišta te želje da se zaštiti zdravlje potrošača. Cilj ovog rada bio je utvrditi prisustvo nedeklariranih vrsta mesa u mesnim proizvodima pomoću lančane reakcije polimerazom s vrsno specifičnim početnicama za različite vrste mesa (piletina, govedina i svinjetina). U ovom istraživanju u niti jednom uzorku nije utvrđeno patvorenje u smislu dodavanja nedeklariranih vrsta mesa u ispitivane mesne proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić"


Citiraj ovu publikaciju:

Segarić, Antoneta; Mršić, Gordan; Merkaš, Siniša; Tomić, Monika; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Alagić, Davor; Smajlović, Muhamed; Cvrtila, Željka
Molekularne metode utvrđivanja patvorenja mesnih proizvoda // Meso: prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 4; 330-334 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Segarić, A., Mršić, G., Merkaš, S., Tomić, M., Kozačinski, L., Njari, B., Alagić, D., Smajlović, M. & Cvrtila, Ž. (2016) Molekularne metode utvrđivanja patvorenja mesnih proizvoda. Meso: prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (4), 330-334.
@article{article, author = {Segari\'{c}, Antoneta and Mr\v{s}i\'{c}, Gordan and Merka\v{s}, Sini\v{s}a and Tomi\'{c}, Monika and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Alagi\'{c}, Davor and Smajlovi\'{c}, Muhamed and Cvrtila, \v{Z}eljka}, year = {2016}, pages = {330-334}, keywords = {lan\v{c}ana reakcija polimerazom, patvorenje mesnih proizvoda}, journal = {Meso: prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVIII}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Molekularne metode utvr\djivanja patvorenja mesnih proizvoda}, keyword = {lan\v{c}ana reakcija polimerazom, patvorenje mesnih proizvoda} }
@article{article, author = {Segari\'{c}, Antoneta and Mr\v{s}i\'{c}, Gordan and Merka\v{s}, Sini\v{s}a and Tomi\'{c}, Monika and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Alagi\'{c}, Davor and Smajlovi\'{c}, Muhamed and Cvrtila, \v{Z}eljka}, year = {2016}, pages = {330-334}, keywords = {polymerase chain reaction, adulteration of meat products}, journal = {Meso: prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVIII}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Molecular methods for detection of adulteration of meat products}, keyword = {polymerase chain reaction, adulteration of meat products} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font