Pregled bibliografske jedinice broj: 854645
Kakvoća i mikrobiološka ispravnost kuhanog sira
Kakvoća i mikrobiološka ispravnost kuhanog sira, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 854645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća i mikrobiološka ispravnost kuhanog sira
(Quality and microbilogical correctness of cooked cheese)
Autori
Salopek, Leo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.12
Godina
2016
Stranica
42
Mentor
Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija
Ključne riječi
sirovo mlijeko ; kuhani sir ; kakvoća ; mikrobiološka ispravnost ; održivost
(raw milk ; cooked cheese ; quality ; microbiological safety ; susitinability)
Sažetak
Kuhani sir je vrlo čest proizvod koji se dobiva od sirovog mlijeka. Cilj rada je bio odrediti kemijski i mikrobiološki sastav svježeg sirovog mlijeka i njegov utjecaj na senzorička, kemijska i mikrobiološka svojstva kuhanih sireva. Istraživanjem smo dokazali razlike u senzoričkim, kemijskim i mikrobiološkim parametrima između dva gospodarstva. Kemijskom analizom smo sireve klasificirali u skupinu polutvrdih punomasnih sireva. Mikrobiološkom analizom smo ustanovili nesukladnosti na „gospodarstvu A“ gdje je utvrđen povećan broj koagulaza pozitivnih stafilokoka, te kvasaca i plijesni u pretraženim sirevima prvog dana ali i nakon sedam dana pohrane u hladnjaku. Mikrobiološka kakvoća utjecala je na održivost sireva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb