Pregled bibliografske jedinice broj: 854454
Hranjiva vrijednost mandarine (Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour)
Hranjiva vrijednost mandarine (Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour) // Glasnik zaštite bilja, 3 (2016), 46-52 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 854454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranjiva vrijednost mandarine (Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour)
(Nutritional value of mandarin oranges (Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour))
Autori
Ferenčić Dubravka ; Gluhić, David ; Dudaš, Slavica
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 3
(2016);
46-52
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mandarina ; hranjiva vrijednost ; vitamini ; minerali ; eterično ulje.
(mandarin oranges ; nutritional value ; vitamins ; minerals ; essential oil)
Sažetak
Mandarina ili mandarinka (lat. Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour) je trajnozelena biljka koja naraste oko 2 do 3 m visine. Pripada porodici Rutvica (Rutaceae) a rodu Citrusa. Biljka potječe iz Kine, a njen naziv potječe od vladara mandarina, koji su to voće darivali u znak poštovanja. U mediteranskom dijelu Europe mandarina se počela uzgajati polovicom 19. stoljeća, a na našem obalnom području početkom 20. Stoljeća. Najbolje uspijeva u suptropskim krajevima jer je posebno osjetljiva na niske temperature. U Hrvatskoj se uzgaja u dolini rijeke Neretve. Osim mikroklime i položaja koji omogućuju njen rast, izvanredna rodnost priprisuje se aluvijalnom području na kojem su podignuti nasadi vrlo kvalitetnih japanskih Unshiu sorti mandarina. Mandarina pripada grupi zimskog (sezonskog) voća. Kao takva, vrlo je cijenjena zbog svojih hranjivih sastojaka i antioksidacijskih svojstava. Udio vitamina C u 100 g svježeg mesnatog dijela mandarine iznosi 26, 7 mg. Ta količina može zadovoljiti 80% potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C ili askorbinska kiselina djeluje kao donator vodika te kao reducens sudjeluje u brojnim biološkim procesima. Kao antioksidans sprječava prijelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, a oni su uzrok oštećenja bjelančevina i DNK. Između ostalog, jača imunitet, sudjeluje u sintezi kolagena, karnitina i važan je za sintezu masnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record