Pregled bibliografske jedinice broj: 85424
Povijest istraživanja o turopoljskoj svinji
Povijest istraživanja o turopoljskoj svinji // Turopoljska svinja - autohtona hrvatska pasmina / Đikić, Marija ; Jurić, Ivan ; Kos, Franjo (ur.).
Velika Gorica: Plemenita općina turopoljska, 2002.
CROSBI ID: 85424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povijest istraživanja o turopoljskoj svinji
(History of research in Turopolje pig)
Autori
Đikić, Marija ; Jurić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Turopoljska svinja - autohtona hrvatska pasmina
Urednik/ci
Đikić, Marija ; Jurić, Ivan ; Kos, Franjo
Izdavač
Plemenita općina turopoljska
Grad
Velika Gorica
Godina
2002
Raspon stranica
ISBN
953-99085-0-7
Ključne riječi
Turopoljska svinja
(Turopolje pig)
Sažetak
Cilj rada bio je na temelju pisane građe (prvenstveno znanstvenih radova) prikupiti i analizirati povijest istraživanja o Turopoljskoj svinji. Svrha rada bila je kroz analizu dobivenih rezultata prikazati značaj autohtonosti i svojstva tj. « ; standarde» ; ove pasmine koji bi bili polazište u procesu obnove i zaštite ove svinje, jer je danas u nestajanju. Ujedno rad je na neki način zahvalnost autorima, prvenstveno znanstvenicima prošlih generacija koji su uložili trud u istraživanje ove pasmine. Rezultati istraživanja pokazuju da je postanak Turopoljske svinje i pasmine vezan na područje Turopolja, a biološke značajke pasmine odraz su uvjeta i vremena u kojima je pasmina nastala. U prošlosti znanstvene spoznaje i razvoj uzgoja i selekcije uz promjene na tržištu svinjskog mesa bili su poticaj istraživanja svojstava Turopoljske svinje u svrhu postavljanja novih uzgojnih ciljeva unutar ove pasmine, ali do postavljanja i provedbe Uzgojnog programa ne dolazi. Uz promjene društveno ekonomskih odnosa u 20. stoljeću zaustavlja se razvoj ove pasmine, a zaustavlja se i razvoj tehnologija proizvodnje (načina držanja i hranidbe) vezanih za ovu pasminu. Međutim, u 19. i 20. st. u mnogim europskim zemljama nagli razvoj teorijskih spoznaja i primjena u uzgoju i selekciji svinja doprinose bržem razvoju pasmina sukladno zahtjevima tadašnjeg tržišta svinja za kojima Turopoljska pasmina zaostaje, kako na domaćem, tako i na svjetskom tržištu (a gdje je bila u to vrijeme vrlo cijenjena).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)