Pregled bibliografske jedinice broj: 852943
Masnokiselinski sastav mlijeka krava u različitim fazama laktacije
Masnokiselinski sastav mlijeka krava u različitim fazama laktacije // 6. Hrvatski Veterinarski Kongres s međunarodnim sudjelovanjem Zbornik radova Proceedings / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 565-571 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 852943 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Masnokiselinski sastav mlijeka krava u različitim fazama laktacije
(Fatty acid composition of milk in cows in different stages of lactation)
Autori
Octenjak, Daria ; Vranković, Lana ; Aladrović, Jasna ; Zidar, Biserka ; Stojević, Zvonko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
6. Hrvatski Veterinarski Kongres s međunarodnim sudjelovanjem Zbornik radova Proceedings
/ Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 565-571
Skup
6. Hrvatski Veterinarski Kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 26.10.2016. - 29.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
masnokiselinski sastav mlijeka; krave Holstein pasmine; faze laktacije
(fatty acid composition of a milk; Holstein cows; lactational stages)
Sažetak
Masnokiselinski sastav mlijeka utječe na prehrambenu vrijednost mlijeka, tehnološka svojstva i ukazuje na metabolički status krave koji se u peripartalnom razdoblju mijenja. Stoga je cilj bio utvrditi masnokiselinski sastav mlijeka krava Holstein pasmine tijekom laktacije. Masnokiselinski sastav mlijeka je određen plinskom kromatografijom. U mlijeku prevladavaju zasićene masne kiseline (SFA), a višestrukonezasićene masne kiselina (PUFA) su najmanje zastupljene. U masnokiselinskom sastavu mlijeka krava značajno manji postotak C10:0, C12:0, C14:1 i C16:0 uz značajno viši postotak C15:0, C18:1n-9c/t, C18:2n-6c i C18:3n-3 utvrđen oko 30. dana laktacije u usporedbi sa 150. danom laktacije. Značajno viša zastupljenost MUFA i PUFA utvrđena oko 30. dana laktacije. Također je značajno viši omjer C18:1/C18:0 kao i omjer UFA/SFA utvrđen oko 30. dana laktacije. Značajno viši postotak SFA utvrđen je oko 150. dana laktacije. Na osnovi rezultata može se zaključiti kako je masnokiselinski sastav mlijeka promjenjiv tijekom laktacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb