Pregled bibliografske jedinice broj: 852596
Kvaliteta i održivost kosane masti
Kvaliteta i održivost kosane masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 424-430 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 852596 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta i održivost kosane masti
(Quality and shelf life of minced lard)
Autori
Hasnaš, Ivana ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Pleadin, Jelka ; Zadravec, Manuela ; Mitak, Mario ; Cvrtila, Željka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVIII
(2016);
424-430
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kosana mast ; tehnološki proces ; kemijski i masnokiselinski sastav ; održivost
(minced lard ; technological process ; chemical and fatty acid profile ; shelf life)
Sažetak
U okviru ovog rada opisana je tehnologija proizvodnje kosane masti odnosno „slanína“ u domaćinstvima na području Međimurja. Prikazani su rezultati istraživanja senzornih svojstava, mikrobiološke pretrage (n=6) i kemijskog sastava kosane masti. Senzornom pretragom nisu utvrđena značajnija odstupanja. Broj aerobnih mezofilnih bakterija je iznosio 5, 93 -7, 87 log10 CFU/g, lipolitičkih bakterija 5, 51- 7, 93 log10 CFU/g i kvasaca i plijesni 5, 51- 7, 93 log10 CFU/g. Niti u jednom uzorku nisu utvrđene bakterije iz roda Salmonella, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i enterobakterije. Rezultati određivanja stupnja kiselosti su pokazivali konstantan rast tijekom pohrane, ali nisu ukazivali na kvarenje. Kemijskom pretragom kosane masti utvrđeno je da se količina vode kretala od 6, 1% do 13, 0%, količina masti od 82, 7% do 89, 3%, a pepela od 1, 6% do 3, 5%. U pretraženim uzorcima utvrđena je količina soli od 2, 01% do 3, 81%. Dobiveni rezultatui ukazuju da je kosana mast proizvedena u domaćinstvima siguran i zdravstveno ispravan proizvod.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Manuela Zadravec
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Mario Mitak
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Bela Njari
(autor)