Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 852596

Kvaliteta i održivost kosane masti


Hasnaš, Ivana; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Pleadin, Jelka; Zadravec, Manuela; Mitak, Mario; Cvrtila, Željka
Kvaliteta i održivost kosane masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 424-430 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 852596 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta i održivost kosane masti
(Quality and shelf life of minced lard)

Autori
Hasnaš, Ivana ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Pleadin, Jelka ; Zadravec, Manuela ; Mitak, Mario ; Cvrtila, Željka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVIII (2016); 424-430

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kosana mast ; tehnološki proces ; kemijski i masnokiselinski sastav ; održivost
(minced lard ; technological process ; chemical and fatty acid profile ; shelf life)

Sažetak
U okviru ovog rada opisana je tehnologija proizvodnje kosane masti odnosno „slanína“ u domaćinstvima na području Međimurja. Prikazani su rezultati istraživanja senzornih svojstava, mikrobiološke pretrage (n=6) i kemijskog sastava kosane masti. Senzornom pretragom nisu utvrđena značajnija odstupanja. Broj aerobnih mezofilnih bakterija je iznosio 5, 93 -7, 87 log10 CFU/g, lipolitičkih bakterija 5, 51- 7, 93 log10 CFU/g i kvasaca i plijesni 5, 51- 7, 93 log10 CFU/g. Niti u jednom uzorku nisu utvrđene bakterije iz roda Salmonella, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i enterobakterije. Rezultati određivanja stupnja kiselosti su pokazivali konstantan rast tijekom pohrane, ali nisu ukazivali na kvarenje. Kemijskom pretragom kosane masti utvrđeno je da se količina vode kretala od 6, 1% do 13, 0%, količina masti od 82, 7% do 89, 3%, a pepela od 1, 6% do 3, 5%. U pretraženim uzorcima utvrđena je količina soli od 2, 01% do 3, 81%. Dobiveni rezultatui ukazuju da je kosana mast proizvedena u domaćinstvima siguran i zdravstveno ispravan proizvod.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Manuela Zadravec (autor)

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Mario Mitak (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Hasnaš, Ivana; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Pleadin, Jelka; Zadravec, Manuela; Mitak, Mario; Cvrtila, Željka
Kvaliteta i održivost kosane masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 424-430 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Hasnaš, I., Kozačinski, L., Njari, B., Pleadin, J., Zadravec, M., Mitak, M. & Cvrtila, Ž. (2016) Kvaliteta i održivost kosane masti. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII, 424-430.
@article{article, author = {Hasna\v{s}, Ivana and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Pleadin, Jelka and Zadravec, Manuela and Mitak, Mario and Cvrtila, \v{Z}eljka}, year = {2016}, pages = {424-430}, keywords = {kosana mast, tehnolo\v{s}ki proces, kemijski i masnokiselinski sastav, odr\v{z}ivost}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVIII}, issn = {1332-0025}, title = {Kvaliteta i odr\v{z}ivost kosane masti}, keyword = {kosana mast, tehnolo\v{s}ki proces, kemijski i masnokiselinski sastav, odr\v{z}ivost} }
@article{article, author = {Hasna\v{s}, Ivana and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Pleadin, Jelka and Zadravec, Manuela and Mitak, Mario and Cvrtila, \v{Z}eljka}, year = {2016}, pages = {424-430}, keywords = {minced lard, technological process, chemical and fatty acid profile, shelf life}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVIII}, issn = {1332-0025}, title = {Quality and shelf life of minced lard}, keyword = {minced lard, technological process, chemical and fatty acid profile, shelf life} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font