Pregled bibliografske jedinice broj: 852057
Usporedba linija za proizvodnju pjenušavih vina klasičnom i Charmat metodom
Usporedba linija za proizvodnju pjenušavih vina klasičnom i Charmat metodom // Glasnik zaštite bilja, 39 (2016), 6; 49-56 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 852057 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba linija za proizvodnju pjenušavih vina
klasičnom i Charmat metodom
(Comparison of production lines for making
sparkling wines with classic and Charmat method)
Autori
Sito, Stjepan ; Kukutanov, Risto ; Očić, Vesna ; Brkić, Robert ; Hrvojčec, Hrvoje ; Grbac, Ivana
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 39
(2016), 6;
49-56
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pjenušac ; klasična metoda ; Charmat metoda ; automatizirana linija ; utrošak rada ; isplativost
(sparkling wine ; classic method ; Chsrmat method ; automatic line ; time required ; cost investment)
Sažetak
Zadnjih godina sve veći broj vinara odlučuje svoj asortiman vina upotpuniti pjenušavim vinom. Međutim, problem je odabrati odgovarajuću opremu i tehnologiju proizvodnje, ovisno o željenoj kvaliteti pjenušavog vina, proizvodnom kapacitetu te ekonomskim mogućnostima samog proizvođača. Cilj rada je utvrditi koja je linija za proizvodnju pjenušavih vina pogodnija, obzirom na kapacitet proizvodnje i visinu ulaganja potrebnog za dobivanje krajnjeg proizvoda, odnosno gotovog pjenušca u boci. Istraživanje učinkovitosti i isplativosti proizvodnje provedeno je na liniji za proizvodnju pjenušca klasičnom metodom te pjenušca proizvedenog Charmat metodom. Rezultati istraživanja ukazuju da je kod klasične metode proizvodnja pjenušca nešto jeftinija u odnosu na Charmat metodu, te je još više isplativija i ekonomski opravdana u podrumima većeg kapaciteta. U novije vrijeme sve više tvrtki nudi najam specijaliziranih strojeva i uređaja, što znatno financijski olakšava proizvođaču jer se na taj način izbjegava kupovina skupih strojeva koji se koriste samo jednom ili dvaput godišnje. Proizvođač bi trebao sagledati sve aspekte pri odabiru adekvatne opreme i tehnologije proizvodnje pjenušavih vina. Odabir bi trebao biti u skladu s proizvodnim kapacitetom, željenom kvalitetom pjenušavog vina, te svakako ekonomskim mogućnostima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts