Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 851919

Antioksidacijska aktivnost odabranog korjenastog povrća


Ljutić, Daniel
Antioksidacijska aktivnost odabranog korjenastog povrća, 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 851919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska aktivnost odabranog korjenastog povrća
(Antioxidant activity of selected root vegetables)

Autori
Ljutić, Daniel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
28.09

Godina
2016

Stranica
54

Mentor
Valić, Srećko

Ključne riječi
korjenasto povrće ; antioksidacijsko djelovanje ; elektronska spinska rezonancija (ESR) ; 2 ; 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH)
(root vegetables ; antioxidant activity ; electron spin resonance (ESR) ; 2 ; 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH))

Sažetak
Korjenasto povrće zadnjih desetak godina dobiva sve veću popularnost i sve je češća namirnica koja se redovito koristi u prehrani djece i odraslih diljem svijeta. Razlog tomu je pojačana svijest korisnika o antioksidacijskoj aktivnosti, kao i o brojnim drugim blagotvornim učincima na kompletni organizam. Antioksidacijska aktivnost korjenastog povrća, predmet je mnogih radova i studija. Cilj ovog rada bio je ispitati te usporediti antioksidacijsku aktivnost odabranog korjenastog povrća (celer, cikla, mrkva i peršin). Sama antioksidacijska aktivnost pripisuje se visokim udjelom fitotvari poput flavona, flavonola i fitosterola, vitaminima A i C te raznolikim mineralno – kemijskim sastavom. Korištena je elektronska spinska rezonancija (ESR), spektroskopska tehnika koja omogućuje precizno mjerenje koncentracije slobodnih radikala u uzorku. Praćen je pad intenziteta ESR signala radikala 2, 2- difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) po dodatku male količine ekstrakta soka korjenastog povrća otopini radikala tijekom 30 minuta. Uzorak ekstrakta nefiltriranog soka cikle pokazao je najjaču antioksidacijski aktivnost, dok je najslabiji učinak imao ekstrakt filtriranog soka peršina. Slijedeći rezultate mjerenja moglo bi se zaključiti da sviježe pripremljeni sok od cikle može poslužiti u neutralizaciji i eliminaciji slobodnih radikala te na taj način umanjiti vjerojatnost oksidativnog stresa, ali i preventivno može poslužiti u sprječavanju nastanka raznih akutnih oboljenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, Kemija, Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Srećko Valić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ljutić, Daniel
Antioksidacijska aktivnost odabranog korjenastog povrća, 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Ljutić, D. (2016) 'Antioksidacijska aktivnost odabranog korjenastog povrća', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljuti\'{c}, Daniel}, year = {2016}, pages = {54}, keywords = {korjenasto povr\'{c}e, antioksidacijsko djelovanje, elektronska spinska rezonancija (ESR), 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH)}, title = {Antioksidacijska aktivnost odabranog korjenastog povr\'{c}a}, keyword = {korjenasto povr\'{c}e, antioksidacijsko djelovanje, elektronska spinska rezonancija (ESR), 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH)}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljuti\'{c}, Daniel}, year = {2016}, pages = {54}, keywords = {root vegetables, antioxidant activity, electron spin resonance (ESR), 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH)}, title = {Antioxidant activity of selected root vegetables}, keyword = {root vegetables, antioxidant activity, electron spin resonance (ESR), 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH)}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font