Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 851622

Utjecaj sorte i načina priprave soka od jabuke na antioksidacijsku aktivnost


Perović, Sandro
Utjecaj sorte i načina priprave soka od jabuke na antioksidacijsku aktivnost, 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 851622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sorte i načina priprave soka od jabuke na antioksidacijsku aktivnost
(Influence of variety and ways of preparation of apple juice on its antioxidant activity)

Autori
Perović, Sandro

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
04.07

Godina
2016

Stranica
27

Mentor
Valić, Srećko

Ključne riječi
jabuka ; antioksidacijsko djelovanje ; polifenoli ; vitamin C ; 2 ; 2-difenil-1-pikrilhidrazil(DPPH) ; elektronska spinska rezonancija (ESR)
(apple ; antioxidant activity ; polyphenols ; vitamin C ; 2 ; 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) ; electron spin resonance (ESR))

Sažetak
Jabuke su jedne od najkonzumiranijih vrsta voća. Vrlo su popularne u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Poznat je pozitivan utjecaj jabuka na ljudsko zdravlje u vidu smanjenja oksidativnog stresa, razine kolesterola te razvitka dijabetesa. Jabuke mogu doprinijeti smanjenju bakterija u usnoj šupljini. U radu je uspoređeno antioksidacijsko djelovanje jabučnog soka dobivenog iz četiri sorte jabuka: Jonagold, Idared, Zlatni Delišes i Granny Smith. Također, analizirano je i uspoređeno antioksidacijsko djelovanje soka kore jabuke. Korištena je elektronska spinska rezonancija (ESR), spektroskopska tehnika koja omogućuje precizno mjerenje koncentracije slobodnih radikala u uzorku. Praćen je pad intenziteta ESR signala radikala 2, 2-difenil-1- pikrilhidrazil (DPPH) po dodatku male količine jabučnog soka otopini radikala, tijekom 30 minuta. Antioksidacijski učinak pripisan je ukupnim polifenolima, flavonoidima, vitaminu C, klorogeničnoj kiselini te načinu ekstrakcije jabučnog soka. Najjaču antioksidacijsku aktivnost je pokazala sorta Granny Smith, pripravljena s korom dok je najslabiji učinak imala sorta Jonagold čiji je sok ekstrahiran samo iz pulpe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Srećko Valić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Perović, Sandro
Utjecaj sorte i načina priprave soka od jabuke na antioksidacijsku aktivnost, 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Perović, S. (2016) 'Utjecaj sorte i načina priprave soka od jabuke na antioksidacijsku aktivnost', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perovi\'{c}, Sandro}, year = {2016}, pages = {27}, keywords = {jabuka, antioksidacijsko djelovanje, polifenoli, vitamin C, 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil(DPPH), elektronska spinska rezonancija (ESR)}, title = {Utjecaj sorte i na\v{c}ina priprave soka od jabuke na antioksidacijsku aktivnost}, keyword = {jabuka, antioksidacijsko djelovanje, polifenoli, vitamin C, 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil(DPPH), elektronska spinska rezonancija (ESR)}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perovi\'{c}, Sandro}, year = {2016}, pages = {27}, keywords = {apple, antioxidant activity, polyphenols, vitamin C, 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), electron spin resonance (ESR)}, title = {Influence of variety and ways of preparation of apple juice on its antioxidant activity}, keyword = {apple, antioxidant activity, polyphenols, vitamin C, 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), electron spin resonance (ESR)}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font