Pregled bibliografske jedinice broj: 851622
Utjecaj sorte i načina priprave soka od jabuke na antioksidacijsku aktivnost
Utjecaj sorte i načina priprave soka od jabuke na antioksidacijsku aktivnost, 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 851622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte i načina priprave soka od jabuke na
antioksidacijsku aktivnost
(Influence of variety and ways of preparation of apple
juice on its antioxidant activity)
Autori
Perović, Sandro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
04.07
Godina
2016
Stranica
27
Mentor
Valić, Srećko
Ključne riječi
jabuka ; antioksidacijsko djelovanje ; polifenoli ; vitamin C ; 2 ; 2-difenil-1-pikrilhidrazil(DPPH) ; elektronska spinska rezonancija (ESR)
(apple ; antioxidant activity ; polyphenols ; vitamin C ; 2 ; 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) ; electron spin resonance (ESR))
Sažetak
Jabuke su jedne od najkonzumiranijih vrsta voća. Vrlo su popularne u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Poznat je pozitivan utjecaj jabuka na ljudsko zdravlje u vidu smanjenja oksidativnog stresa, razine kolesterola te razvitka dijabetesa. Jabuke mogu doprinijeti smanjenju bakterija u usnoj šupljini. U radu je uspoređeno antioksidacijsko djelovanje jabučnog soka dobivenog iz četiri sorte jabuka: Jonagold, Idared, Zlatni Delišes i Granny Smith. Također, analizirano je i uspoređeno antioksidacijsko djelovanje soka kore jabuke. Korištena je elektronska spinska rezonancija (ESR), spektroskopska tehnika koja omogućuje precizno mjerenje koncentracije slobodnih radikala u uzorku. Praćen je pad intenziteta ESR signala radikala 2, 2-difenil-1- pikrilhidrazil (DPPH) po dodatku male količine jabučnog soka otopini radikala, tijekom 30 minuta. Antioksidacijski učinak pripisan je ukupnim polifenolima, flavonoidima, vitaminu C, klorogeničnoj kiselini te načinu ekstrakcije jabučnog soka. Najjaču antioksidacijsku aktivnost je pokazala sorta Granny Smith, pripravljena s korom dok je najslabiji učinak imala sorta Jonagold čiji je sok ekstrahiran samo iz pulpe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Srećko Valić
(mentor)