Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 851347

In vino sanitas /U vinu zdravlje


Banjari, Ines
In vino sanitas /U vinu zdravlje // HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Okrugli stol Važnost novih tehnologija u proizvodnji vina i prehrambenoj industriji
Požega, Hrvatska, 2016. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)


CROSBI ID: 851347 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
In vino sanitas /U vinu zdravlje
(In vino sanitas /In wine health)

Autori
Banjari, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo

Skup
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Okrugli stol Važnost novih tehnologija u proizvodnji vina i prehrambenoj industriji

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 19.12.2016

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
vino; mediteranska prehrana; crno i bijelo vino; učinci na zdravlje
(wine; Mediterranean diet; red and white wine; effects on health)

Sažetak
Predavanje je obuhvatilo aspekte vezane uz konzumaciju alkohola, s naglaskom na vino i utjecaj na zdravlje. Obuhvaćene su nezarazne kronične bolesti, s jedne strane bolesti krvožilnog sustava a s druge karcinomi, poglavito probavnog trakta. Vino se danas uglavnom spominje u kontekstu mediteranske prehrane, no sastav vina je izuzetno važan kada se govori o njegovim dobrobitima. Zdravstvene dobrobiti se očituju u lipidnom profilu (dolazi do povećanja HDL kolesterola), ali i utjecanja na vazodilataciju (preko eNOS i iNOS), te aktivnošću enzima paraoksogenaze1 (PON1) koji je uključen i u metabolizam homocisteina a glavne komponente su kvercetin i reservatrol. Danas postoji i veliki broj zdravstvenih stanja kod kojih je potrebno unos alkohola ograničiti ili čak i potpuno izbaciti pa je i veliki broj tehnologija kojima se iz komine grožđa izdvajaju aktivne komponente (npr. reservatrol) koji su kroz veći broj kontroliranih kliničkih istraživanja potvrđeni kao dobri modulatori rizika i koriste se kao dodaci prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Banjari, Ines
In vino sanitas /U vinu zdravlje // HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Okrugli stol Važnost novih tehnologija u proizvodnji vina i prehrambenoj industriji
Požega, Hrvatska, 2016. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
Banjari, I. (2016) In vino sanitas /U vinu zdravlje. U: HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Okrugli stol Važnost novih tehnologija u proizvodnji vina i prehrambenoj industriji.
@article{article, author = {Banjari, Ines}, year = {2016}, keywords = {vino, mediteranska prehrana, crno i bijelo vino, u\v{c}inci na zdravlje}, title = {In vino sanitas /U vinu zdravlje}, keyword = {vino, mediteranska prehrana, crno i bijelo vino, u\v{c}inci na zdravlje}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }
@article{article, author = {Banjari, Ines}, year = {2016}, keywords = {wine, Mediterranean diet, red and white wine, effects on health}, title = {In vino sanitas /In wine health}, keyword = {wine, Mediterranean diet, red and white wine, effects on health}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font