Pregled bibliografske jedinice broj: 851347
In vino sanitas /U vinu zdravlje
In vino sanitas /U vinu zdravlje // HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Okrugli stol Važnost novih tehnologija u proizvodnji vina i prehrambenoj industriji
Požega, Hrvatska, 2016. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 851347 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vino sanitas /U vinu zdravlje
(In vino sanitas /In wine health)
Autori
Banjari, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Okrugli stol Važnost novih tehnologija u proizvodnji vina i prehrambenoj industriji
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 19.12.2016
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
vino; mediteranska prehrana; crno i bijelo vino; učinci na zdravlje
(wine; Mediterranean diet; red and white wine; effects on health)
Sažetak
Predavanje je obuhvatilo aspekte vezane uz konzumaciju alkohola, s naglaskom na vino i utjecaj na zdravlje. Obuhvaćene su nezarazne kronične bolesti, s jedne strane bolesti krvožilnog sustava a s druge karcinomi, poglavito probavnog trakta. Vino se danas uglavnom spominje u kontekstu mediteranske prehrane, no sastav vina je izuzetno važan kada se govori o njegovim dobrobitima. Zdravstvene dobrobiti se očituju u lipidnom profilu (dolazi do povećanja HDL kolesterola), ali i utjecanja na vazodilataciju (preko eNOS i iNOS), te aktivnošću enzima paraoksogenaze1 (PON1) koji je uključen i u metabolizam homocisteina a glavne komponente su kvercetin i reservatrol. Danas postoji i veliki broj zdravstvenih stanja kod kojih je potrebno unos alkohola ograničiti ili čak i potpuno izbaciti pa je i veliki broj tehnologija kojima se iz komine grožđa izdvajaju aktivne komponente (npr. reservatrol) koji su kroz veći broj kontroliranih kliničkih istraživanja potvrđeni kao dobri modulatori rizika i koriste se kao dodaci prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija