Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 85028

Utjecaj blanširanja i temperature sušenja infracrvenim zrakama na sadržaj flavonola u luku (Allium cepa)


Mrkić, Vlatka; Tripalo, Branko; Delonga, Karmela; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen; Ručević, Marijana
Utjecaj blanširanja i temperature sušenja infracrvenim zrakama na sadržaj flavonola u luku (Allium cepa) // Proceedings of the 4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting / Lelas, Vesna (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. 167-172 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 85028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj blanširanja i temperature sušenja infracrvenim zrakama na sadržaj flavonola u luku (Allium cepa)
(Effect of Blanching and Infrared Radiation Drying Temparature on the Flavonol Content of Onions (Allium cepa))

Autori
Mrkić, Vlatka ; Tripalo, Branko ; Delonga, Karmela ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Ručević, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of the 4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting / Lelas, Vesna - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002, 167-172

ISBN
953-96846-5-X

Skup
4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 03.10.2001. - 05.10.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sušenje; IR-zračenje; blanširanje; luk; flavonoli
(drying; IR-radiation; blanching; onion; flavonols)

Sažetak
Istraživane su promjene u sadržaju flavonola u luku nakon sušenja infracrvenim zračenjem. Luk je bogat flavonolima, fitokemikalijama s antioksidativnom aktivnošću u ljudskom organizmu. Sušenje je provedeno pri dva različita temperaturna režima: režim 1- konstantna temperatura 70 °C i režim 2- snižavanjem temperature od 75°C do 60°C i 50°C. Također je istraživan utjecaj blanširanja u vodi (90-100 °C) prije sušenja kod oba temperaturna režima. Ukupni flavonoli u svježim i suhim uzorcima određeni su kao kompleksi s Al3+ ionima spektrofotometrijskom metodom. Sušenje pri režimu 1 je brže i sadržaj flavonola je veći nego nakon sušenja pri režimu 2. Blanširani luk suši se do nižeg konačnog sadržaja vlage, proces je duži a flavonoli su bolje sačuvani. Suhi luk, sastojak raznih prehrambenih proizvoda (juhe, Vegeta, gotova jela), dobiven u ovakvim uvjetima, sadrži relativno dobro sačuvane flavonole. To je važno zbog njihove zaštitne uloge u ljudskom organizmu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058202

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mrkić, Vlatka; Tripalo, Branko; Delonga, Karmela; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen; Ručević, Marijana
Utjecaj blanširanja i temperature sušenja infracrvenim zrakama na sadržaj flavonola u luku (Allium cepa) // Proceedings of the 4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting / Lelas, Vesna (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. 167-172 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Mrkić, V., Tripalo, B., Delonga, K., Ježek, D., Brnčić, M. & Ručević, M. (2002) Utjecaj blanširanja i temperature sušenja infracrvenim zrakama na sadržaj flavonola u luku (Allium cepa). U: Lelas, V. (ur.)Proceedings of the 4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting.
@article{article, author = {Mrki\'{c}, Vlatka and Tripalo, Branko and Delonga, Karmela and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Ru\v{c}evi\'{c}, Marijana}, editor = {Lelas, V.}, year = {2002}, pages = {167-172}, keywords = {su\v{s}enje, IR-zra\v{c}enje, blan\v{s}iranje, luk, flavonoli}, isbn = {953-96846-5-X}, title = {Utjecaj blan\v{s}iranja i temperature su\v{s}enja infracrvenim zrakama na sadr\v{z}aj flavonola u luku (Allium cepa)}, keyword = {su\v{s}enje, IR-zra\v{c}enje, blan\v{s}iranje, luk, flavonoli}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mrki\'{c}, Vlatka and Tripalo, Branko and Delonga, Karmela and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Ru\v{c}evi\'{c}, Marijana}, editor = {Lelas, V.}, year = {2002}, pages = {167-172}, keywords = {drying, IR-radiation, blanching, onion, flavonols}, isbn = {953-96846-5-X}, title = {Effect of Blanching and Infrared Radiation Drying Temparature on the Flavonol Content of Onions (Allium cepa)}, keyword = {drying, IR-radiation, blanching, onion, flavonols}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font