Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 849797

Sastav mikroflore mekih, polutvrdih i tvrdih sireva na hrvatskom tržištu


Barun, Gabriela; Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Severin, Krešimir; Grbavac, Jozo; Zdolec, Nevijo
Sastav mikroflore mekih, polutvrdih i tvrdih sireva na hrvatskom tržištu // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 24 (2016), 7-8; 80-85 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 849797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav mikroflore mekih, polutvrdih i tvrdih sireva na hrvatskom tržištu
(Microbial composition of soft, semi-hard and hard cheeses from a Croatian market)

Autori
Barun, Gabriela ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Severin, Krešimir ; Grbavac, Jozo ; Zdolec, Nevijo

Izvornik
Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora (1330-2124) 24 (2016), 7-8; 80-85

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sir; mikrobiologija; tržište
(cheese; microbiology; retail)

Sažetak
U radu je istražena mikrobiološka kvaliteta mekih (n = 7), polutvrdih (n = 9) i tvrdih sireva (n = 20) na hrvatskom tržištu, podrijetlom iz uvoza i domaće proizvodnje. Određivan je broj enterokoka, stafilokoka, bakterija mliječne kiseline, kvasaca i plijesni, aerobnih mezofilnih bakterija, enterobakterija, Escherichia coli te Listeria monocytogenes. Broj bakterija mliječne kiseline kretao se od 6 do 7 log CFU/g, enterokoka 3, 5 – 4, 5 log CFU/g i koagulaza-negativnih stafilokoka 3, 5 log CFU/g. Broj kvasaca i plijesni podjednak je u polutvrdim i tvrdim sirevima (3 log CFU/g), dok je u mekim sirevima taj broj veći za 3 log. Dva uzorka (1 meki i 1 tvrdi sir) pokazala su povećan broj E. coli (5, 5 %). Enterobakterije su bile prisutne u tri polutvrda sira (33, 3 %), 5 tvrdih sireva (25 %) te 5 mekih sireva s plijesni (71, 4 %) što može upućivati na lošu kvalitetu korištene sirovine, propuste u pasterizaciji mlijeka za sirenje ili na sekundarnu kontaminaciju. Broj L. monocytogenes bio je ispod 100 CFU/g u svim uzorcima sira uzorkovanih na tržištu. Rezultati pokazuju dobru mikrobiološku kvalitetu sireva na tržištu s obzirom na patogenu mikrofloru, no nalaz bakterija indikatora onečišćenja upućuje na propuste u higijenskoj praksi proizvodnje ili distribucije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Barun, Gabriela; Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Severin, Krešimir; Grbavac, Jozo; Zdolec, Nevijo
Sastav mikroflore mekih, polutvrdih i tvrdih sireva na hrvatskom tržištu // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 24 (2016), 7-8; 80-85 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Barun, G., Dobranić, V., Filipović, I., Severin, K., Grbavac, J. & Zdolec, N. (2016) Sastav mikroflore mekih, polutvrdih i tvrdih sireva na hrvatskom tržištu. Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 24 (7-8), 80-85.
@article{article, author = {Barun, Gabriela and Dobrani\'{c}, Vesna and Filipovi\'{c}, Ivana and Severin, Kre\v{s}imir and Grbavac, Jozo and Zdolec, Nevijo}, year = {2016}, pages = {80-85}, keywords = {sir, mikrobiologija, tr\v{z}i\v{s}te}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {24}, number = {7-8}, issn = {1330-2124}, title = {Sastav mikroflore mekih, polutvrdih i tvrdih sireva na hrvatskom tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {sir, mikrobiologija, tr\v{z}i\v{s}te} }
@article{article, author = {Barun, Gabriela and Dobrani\'{c}, Vesna and Filipovi\'{c}, Ivana and Severin, Kre\v{s}imir and Grbavac, Jozo and Zdolec, Nevijo}, year = {2016}, pages = {80-85}, keywords = {cheese, microbiology, retail}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {24}, number = {7-8}, issn = {1330-2124}, title = {Microbial composition of soft, semi-hard and hard cheeses from a Croatian market}, keyword = {cheese, microbiology, retail} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font