Pregled bibliografske jedinice broj: 849408
Osnovni kemijski sastav i sastav masnih kiselina divljih i uzgojenih fazana
Osnovni kemijski sastav i sastav masnih kiselina divljih i uzgojenih fazana // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 18 (2016), 2; 47-53 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 849408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnovni kemijski sastav i sastav masnih kiselina divljih i uzgojenih fazana
(The chemical composition and fatty acid composition of wild and farmed pheasants (Phasianus colchicus sp. L.))
Autori
Marušić Radovčić, Nives, Lukić, Katarina, Tomljanović, Kristijan, Janči, Tibor, Vidaček, Sanja, Medić, Helga
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 18
(2016), 2;
47-53
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
divljač ; fazan ; osnovni kemijski sastav ; sastav masnih kiselina
(game meat ; pheasant ; chemical composition ; fatty acid composition)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti osnovni kemijski sastav te sastav masnih kiselina prsnog mišića (Musculus pectoralis major) divljih i uzgojenih fazana (Phasianus colchicus sp. L.). Osnovni kemijski sastav nije pokazao statistički značajnu razliku (p>0, 05). Prsni mišić fazana sadrži 72% vode, 0, 5-0, 7% masti, 26% proteina te 1, 3 % pepela. Najzastupljenije masne kiseline su oleinska (C18:1), palmitinska (C16:0) i stearinska (C18:0). Usporedbom sastava masnih kiselina uzgojenog i divljeg fazana, udio zasićenih masnih kiselina (SFA) nije se značajno razlikovao, dok je veći udio mononezasićenih masnih kiselina (MUFA), prvenstveno zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, imao uzgojeni fazan, a veći udio polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) divlji fazan. Omjer n-6/n-3 nije se razlikovao ovisno o uzgoju fazana te je iznosio 4, 76 (uzgojeni) i 4, 82 (divlji fazan). Zbog visokog sadržaja proteina i niskog sadržaja masti meso fazana nutritivno je vrlo kvalitetno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Profili:
Nives Marušić Radovčić
(autor)
Tibor Janči
(autor)
Kristijan Tomljanović
(autor)
Katarina Lukić
(autor)
Helga Medić
(autor)
Sanja Vidaček
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts