Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 849390

Udio i stupanj oksidacije masti i sastav masnih kiselina industrijskog i tradicionalnog Baranjskog kulena


Marušić Radovčić, Nives, Heleš, Sanja, Vidaček, Sanja, Janči, Tibor, Petrak, Tomislav, Medić, Helga
Udio i stupanj oksidacije masti i sastav masnih kiselina industrijskog i tradicionalnog Baranjskog kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 238-243 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 849390 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio i stupanj oksidacije masti i sastav masnih kiselina industrijskog i tradicionalnog Baranjskog kulena
(Fat content, fatty acid composition and lipid oxidation in industrial and traditional Baranja kulen)

Autori
Marušić Radovčić, Nives, Heleš, Sanja, Vidaček, Sanja, Janči, Tibor, Petrak, Tomislav, Medić, Helga

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16 (2014); 238-243

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tradicionalni kulen; industrijski kulen; sastav masnih kiselina; n6/n3; TBA vrijednost
(traditional kulen; industrial kulen; fatty acid composition; n6/n3; TBA value)

Sažetak
Udio masti, sastav masnih kiselina i stupanj oksidacije masti (TBA test) određen je u uzorcima tradicionalnog i industrijskog Baranjskog kulena. Udio masti u industrijskom kulenu iznosio je 8, 60%, dok je u tradicionalnom 9, 27%. Sastav zasićenih (SFA), mononezasićeniih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina u obje vrste kulena iznosio je 37% SFA, 15% PUFA i 48% MUFA. Omjer PUFA/SFA u tradicionalnom kulenu bio je 0, 41 dok u industrijskom 0, 38, a omjer n-6/n-3 iznosio je 12, 88 za tradicionalni, a 13, 08 za industrijski kulen. TBA vrijednost tradicionalnog kulena iznosio je 0, 79 mg MDA/kg uzorka, dok je industrijski kulen imao nešto viši stupanj oksidacije masti (1, 01mg MDA/kg uzorka).

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marušić Radovčić, Nives, Heleš, Sanja, Vidaček, Sanja, Janči, Tibor, Petrak, Tomislav, Medić, Helga
Udio i stupanj oksidacije masti i sastav masnih kiselina industrijskog i tradicionalnog Baranjskog kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 238-243 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Marušić Radovčić, Nives, Heleš, Sanja, Vidaček, Sanja, Janči, Tibor, Petrak, Tomislav, Medić, Helga (2014) Udio i stupanj oksidacije masti i sastav masnih kiselina industrijskog i tradicionalnog Baranjskog kulena. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16, 238-243.
@article{article, year = {2014}, pages = {238-243}, keywords = {tradicionalni kulen, industrijski kulen, sastav masnih kiselina, n6/n3, TBA vrijednost}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, issn = {1332-0025}, title = {Udio i stupanj oksidacije masti i sastav masnih kiselina industrijskog i tradicionalnog Baranjskog kulena}, keyword = {tradicionalni kulen, industrijski kulen, sastav masnih kiselina, n6/n3, TBA vrijednost} }
@article{article, year = {2014}, pages = {238-243}, keywords = {traditional kulen, industrial kulen, fatty acid composition, n6/n3, TBA value}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, issn = {1332-0025}, title = {Fat content, fatty acid composition and lipid oxidation in industrial and traditional Baranja kulen}, keyword = {traditional kulen, industrial kulen, fatty acid composition, n6/n3, TBA value} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font