Pregled bibliografske jedinice broj: 849383
Utjecaj dodatka laktata na kvalitetu svježe mariniranog mesa
Utjecaj dodatka laktata na kvalitetu svježe mariniranog mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 2; 132-137 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 849383 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka laktata na kvalitetu svježe mariniranog mesa
(The effect of added lactates to quality of freshly marinated meat)
Autori
Medić, Helga, Horvat, Mirjana, Heigl, Mladen, Vidaček, Sanja, Marušić, Nives, Janči, Tibor
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 14
(2012), 2;
132-137
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
laktat; marinirano meso; organoleptička svojstva
(lactate; marinated meat; organoleptic characteristics)
Sažetak
U ovom radu istražen je utjecaj dodatka kalijevog i natrijevog laktata na organoleptička svojstva i kvalitetu mariniranog svježeg mesa. Ispitivanja su provedena na mariniranom svinjskom vratu i lopatici. Provedene su bakteriološke, fizikalno-kemijske analize i organoleptička ispitivanja. Dodatak laktata utjecao je na pH vrijednost, ukupan broj bakterija i organoleptička svojstva proizvoda, a nije utjecao na peroksidni broj te sastav masnih kiselina u uzorcima tijekom skladištenja. Dodatak laktata proizvodima od mariniranog mesa produžio im je rok uporabe, te je očuvao organoleptička svojstva proizvoda.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nives Marušić Radovčić
(autor)
Tibor Janči
(autor)
Helga Medić
(autor)
Sanja Vidaček
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts