Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 849210

Utjecaj Enterococcus faecalis 101 na kakvoću trajnih kobasica iz domaćinstva


Čop, Matea
Utjecaj Enterococcus faecalis 101 na kakvoću trajnih kobasica iz domaćinstva, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 849210 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj Enterococcus faecalis 101 na kakvoću trajnih kobasica iz domaćinstva
(Quality of home-made fermented sausages produced with culture of Enterococcus faecalis 101)

Autori
Čop, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.12

Godina
2016

Stranica
28

Mentor
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
Enterococcus faecalis; trajne kobasice; zaštitna kultura
(Enterococcus faecalis; dry sausages; protective culture)

Sažetak
Enterococcus faecalis 101 izoliran je iz sirovog mlijeka i primijenjen u proizvodnji trajnih kobasica od svinjskog mesa u domaćinstvu. Soj pokazuje inhibicijsko djelovanje prema bakteriji L. monocytogenes in vitro. Tijekom zrenja kobasica praćen je broj aerobnih mezofilnih bakterija, bakterija mliječne kiseline, enterokoka, kvasaca i plijesni, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Pseudomonas spp. i Yersinia enterocolitica. Patogene bakterije nisu izolirane, a broj enterokoka u inokuliranoj kobasici ostao je nepromijenjen tijekom zrenja (5 log CFU/g). Kultura E. faecalis 101 nije utjecala nepovoljno na senzorna svojstva kobasica. Potrebna su dodatna istraživanja sigurnosti soja s obzirom na virulentnost, rezistenciju i biogene amine.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Programski ugovor Sveučilišta u Zagrebu



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čop, Matea
Utjecaj Enterococcus faecalis 101 na kakvoću trajnih kobasica iz domaćinstva, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Čop, M. (2016) 'Utjecaj Enterococcus faecalis 101 na kakvoću trajnih kobasica iz domaćinstva', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}op, Matea}, year = {2016}, pages = {28}, keywords = {Enterococcus faecalis, trajne kobasice, za\v{s}titna kultura}, title = {Utjecaj Enterococcus faecalis 101 na kakvo\'{c}u trajnih kobasica iz doma\'{c}instva}, keyword = {Enterococcus faecalis, trajne kobasice, za\v{s}titna kultura}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}op, Matea}, year = {2016}, pages = {28}, keywords = {Enterococcus faecalis, dry sausages, protective culture}, title = {Quality of home-made fermented sausages produced with culture of Enterococcus faecalis 101}, keyword = {Enterococcus faecalis, dry sausages, protective culture}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font