Pregled bibliografske jedinice broj: 849210
Utjecaj Enterococcus faecalis 101 na kakvoću trajnih kobasica iz domaćinstva
Utjecaj Enterococcus faecalis 101 na kakvoću trajnih kobasica iz domaćinstva, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 849210 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj Enterococcus faecalis 101 na kakvoću trajnih kobasica iz domaćinstva
(Quality of home-made fermented sausages produced with culture of Enterococcus faecalis 101)
Autori
Čop, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.12
Godina
2016
Stranica
28
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
Enterococcus faecalis; trajne kobasice; zaštitna kultura
(Enterococcus faecalis; dry sausages; protective culture)
Sažetak
Enterococcus faecalis 101 izoliran je iz sirovog mlijeka i primijenjen u proizvodnji trajnih kobasica od svinjskog mesa u domaćinstvu. Soj pokazuje inhibicijsko djelovanje prema bakteriji L. monocytogenes in vitro. Tijekom zrenja kobasica praćen je broj aerobnih mezofilnih bakterija, bakterija mliječne kiseline, enterokoka, kvasaca i plijesni, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Pseudomonas spp. i Yersinia enterocolitica. Patogene bakterije nisu izolirane, a broj enterokoka u inokuliranoj kobasici ostao je nepromijenjen tijekom zrenja (5 log CFU/g). Kultura E. faecalis 101 nije utjecala nepovoljno na senzorna svojstva kobasica. Potrebna su dodatna istraživanja sigurnosti soja s obzirom na virulentnost, rezistenciju i biogene amine.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
Programski ugovor Sveučilišta u Zagrebu