Pregled bibliografske jedinice broj: 848474
Neki proizvodi na bazi meda sa dodanom vrijednosti
Neki proizvodi na bazi meda sa dodanom vrijednosti // Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016. str. 50-58 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 848474 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neki proizvodi na bazi meda sa dodanom vrijednosti
(Some products based on honey with added value)
Autori
Muharemagić, Amina ; Šabanović, Marizela ; Mustedanagić, Belma ; Jašić, Midhat ; Aličić, Damir ; Čačić Kenjerić, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016, 50-58
Skup
Prvi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 15.07.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
med ; proizvodi s dodanom vrijednosti
(honey ; products with added value)
Sažetak
Med je najpoznatiji primarni proizvod pčelarstva. Obzirom na kvalitetu, hemijski sastav i uticaj na zdravlje, med predstavlja namirnicu široke upotrebe kako u osnovnom obliku tako i obogaćen drugim funkcionalnim komponentama. S tim dodacima med stvara aditivne i sinegistične funkcionalne efekte. Danas se za proizvode od meda sa dodanom vrijednosti najviše koriste: polen, propolis, matična mliječ, ali i različiti proizvodi od voća, povrća, začinskog i ljekovitog bilja i žitarica (najčešće orašasti plodovi, cimet, đumbir, čurekot, kurkuma itd). Cilj rada: Cilj rada je bio prikupiti, sistematizirati i analizirati podatke o mogućim komponentama cimeta, djumbira, ćurekota koje se mogu koristiti s medom, a koje mu daju bolja funkcionalna svojstva. Rezultati: Uticaj meda na zdravlje prvenstveno proizilazi ih njegovog hemijskog sastava. U medu se nalaze nenutritivni biološki aktivni sastojci kao što su polifenoli, flavonoidi, karotenoidi, terpeni, enzimi ali i nutritivni posebno kao što su vitamini i minerali.Fortifikacijom meda sa funkcionalnim komponentama poput: polena, propolisa, matične mliječi, cimeta, crnim kuminom i slično, dobija se proizvod sa dodanom vrijednosti koji ima povoljnije djelovanje na organizam. Blagotvornost takvih proizvoda se ogleda u njegovom antimikrobnom, antiinflamatornom, antiparazitnom, antimutagenom, antikancerogenom, imunosupresivnom djelovanju na ljudsko zdravlje. Studije pokazuju da proizvodi od meda obogaćeni polenom, propolisom i matičnom mliječi povoljno djeluju na liječenju psihičkog i fizičkog umora, neutrališu slobodne radikale, djeluju kao stimulatori apetita, usporavaju starenje organizma te održavanje homeostaze organizma. Čurekot u kombinaciji s medom, potiče rad imunološkog sistema, povoljno djeluje povećanje koncentracije i poboljšanje mentalnih sposobnosti. Pozitivna djelovanja meda u kombinaciji sa đumbirom i cimetom ogledaju se u stimulaciji prirodnog obrambenog mehanizma te zaštiti od bolesti. Cimet smanjuje šećer u krvi, a također pozitivno djeluje i na smanjenje tjelesne mase. Med je također vrlo čest sastojak prehrambenih proizvoda, gdje se koristi kao zamjena za šećer ili pri obogaćivanju nutritivnih i senzornih karakteristika proizvoda. Zaključak: Proizvodi na bazi meda sa dodanom vrijednosti mogu ostvariti veće efekte nego pčelinji proizvodi pojedinačno posebno na zdravlje konzumenata ali i ekonomske efekte kod proizvodjača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
Napomena
Rad je kategoriziran kao Pregledni rad
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(autor)