Pregled bibliografske jedinice broj: 848334
Termotolerantni Campylobacter spp. - uzročnici kampilobakterioze (II. dio)
Termotolerantni Campylobacter spp. - uzročnici kampilobakterioze (II. dio) // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 47 (2016), 5; 447-454 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 848334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Termotolerantni Campylobacter spp. - uzročnici kampilobakterioze (II. dio)
(Thermotolerant Campylobacter spp.- Causative Agents of Campylobacteriosis (Part II.))
Autori
Mikulic, Marina ; Humski, Andrea ; Njari, Bela ; Ostović, Mario ; Cvetnić, Željko
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 47
(2016), 5;
447-454
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
termotolerantni Campylobacter spp.; hrana; klinička slika; liječenje
(Thermotolerant Campylobacter spp.; Food; Clinical picture; Treatment)
Sažetak
U zemljama Europske unije kampilobakterioza je najučestalija bolest koja se prenosi hranom, a kao najčešći izvor zaraze smatra se svježe pileće meso. U Republici Hrvatskoj ova zoonoza je svrstana na drugo mjesto po učestalosti nakon salmoneloze. S obzirom na to da se kampilobakteri lako inaktiviraju toplinskom obradom, glavni rizik od obolijevanja prilikom pripreme hrane predstavlja križno onečišćenje svježe i hrane spremne za potrošnju kako izravno tako i neizravno. Broj kampilobaktera na onečišćenim površinama učinkovito se smanjuje uobičajenim higijenskim mjerama u domaćinstvu, dok se broj u pilećem mesu smrzavanjem značajno smanjuje. U područjima umjerene klime bolest se u ljudi najčešće javlja u razdoblju od svibnja do srpnja, uglavnom u obliku sporadičnih slučajeva. Obolijevaju prije svega djeca do jedne godine starosti te mladi u dobi od 15 do 30 godina. Bolest se očituje pojavom vodenastog i/ili krvavog proljeva praćenog jakim abdominalnim grčevima i povišenom temperaturom, s mogućom glavoboljom i bolovima u mišićima, uz rijetko naknadne posljedice. Konačna dijagnoza temelji se na dokazu bakterija u izmetu bolesnika. Liječenje je simptomatsko, a antibiotici se primjenjuju samo u težim slučajevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Andrea Humski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Marina Mikulić
(autor)
Željko Cvetnić
(autor)
Mario Ostović
(autor)