Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 848327

Termotolerantni Campylobacter spp. - uzročnici kampilobakterioze (I. dio)


Mikulic, Marina; Humski, Andrea; Njari, Bela; Ostović, Mario; Cvetnić, Željko
Termotolerantni Campylobacter spp. - uzročnici kampilobakterioze (I. dio) // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 47 (2016), 4; 327-334 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 848327 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Termotolerantni Campylobacter spp. - uzročnici kampilobakterioze (I. dio)
(Thermotolerant Campylobacter spp.- Causative Agents of Campylobacteriosis (Part I.))

Autori
Mikulic, Marina ; Humski, Andrea ; Njari, Bela ; Ostović, Mario ; Cvetnić, Željko

Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 47 (2016), 4; 327-334

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
termotolerantni Campylobacter spp.; rezervoar; tovni pilići; klaonička obrada
(Thermotolerant Campylobacter spp.; Reservoir; Broilers; Slaughterhouse processing)

Sažetak
Bakterije roda Campylobacter su sveprisutni mikroorganizmi u okolišu koji za svoj rast trebaju mikroaerofilne uvjete. Vrste Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Campylobacter lari i Campylobacter upsaliensis nazivaju se još i termotoleranim kampilobakterima, jer optimalno rastu pri temperaturama od 41 °C do 43 °C, i uzročnici su kampilobakterioze, javnozdravstveno vrlo značajne zoonoze. Divlje ptice i domaća perad su glavni rezervoar uzročnika, pri čemu se kampilobakteri njihovim izmetom izlučuju u okoliš. Campylobacter jejuni u kokoši primarno kolonizira sluznicu slijepog crijeva, najčešće bez klinički vidljivih znakova. Dosadašnjim istraživanjima nije dokazan glavni izvor kolonizacije za komercijalne uzgoje peradi, gdje prevalencija može iznositi i do 100%. Prisutnost kampilobaktera u jatima peradi može biti posljedica više različitih čimbenika. Temeljnim za peradarsku proizvodnju smatraju se različiti postupci za sprječavanje kolonizacije kampilobakter-negativnih jata, prije svega pridržavanje svih načela dobre higijenske prakse i biosigurnosnih mjera, što je moguće u potpunosti osigurati pri intenzivnom uzgoju u zatvorenim nastambama, za razliku od uzgoja na otvorenom, koji sve više dobiva na značenju. Probavni sustav tovnih pilića može biti koloniziran kampilobakterima u velikom broju, a crijeva tijekom klaoničke obrade mogu rupturirati pri čemu sadržaj lako onečisti pileće meso i kožu, a i klaonički pogon. Brojne su mjere primjenjive u klaonicama, u svrhu smanjenja onečišćenja pilećih trupova kampilobakterima, od kojih je jedna smrzavanje onečišćenog mesa. Zaključno, neophodna su daljnja istraživanja kampilobaktera u okolišu, farmama i klaoničkim objektima s ciljem smanjenja prevalencije u uzgojima i trupovima peradi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Humski (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)

Avatar Url Marina Mikulić (autor)

Avatar Url Željko Cvetnić (autor)

Avatar Url Mario Ostović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikulic, Marina; Humski, Andrea; Njari, Bela; Ostović, Mario; Cvetnić, Željko
Termotolerantni Campylobacter spp. - uzročnici kampilobakterioze (I. dio) // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 47 (2016), 4; 327-334 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Mikulic, M., Humski, A., Njari, B., Ostović, M. & Cvetnić, Ž. (2016) Termotolerantni Campylobacter spp. - uzročnici kampilobakterioze (I. dio). Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 47 (4), 327-334.
@article{article, author = {Mikulic, Marina and Humski, Andrea and Njari, Bela and Ostovi\'{c}, Mario and Cvetni\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2016}, pages = {327-334}, keywords = {termotolerantni Campylobacter spp., rezervoar, tovni pili\'{c}i, klaoni\v{c}ka obrada}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {47}, number = {4}, issn = {0350-7149}, title = {Termotolerantni Campylobacter spp. - uzro\v{c}nici kampilobakterioze (I. dio)}, keyword = {termotolerantni Campylobacter spp., rezervoar, tovni pili\'{c}i, klaoni\v{c}ka obrada} }
@article{article, author = {Mikulic, Marina and Humski, Andrea and Njari, Bela and Ostovi\'{c}, Mario and Cvetni\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2016}, pages = {327-334}, keywords = {Thermotolerant Campylobacter spp., Reservoir, Broilers, Slaughterhouse processing}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {47}, number = {4}, issn = {0350-7149}, title = {Thermotolerant Campylobacter spp.- Causative Agents of Campylobacteriosis (Part I.)}, keyword = {Thermotolerant Campylobacter spp., Reservoir, Broilers, Slaughterhouse processing} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font