Pregled bibliografske jedinice broj: 848029
Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji
Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji / Sanja Kolaček, Iva Hojsak, Tena Niseteo (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2016
CROSBI ID: 848029 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji
(Nutrition in general and clinical pediatrics)
Autori
Barić, Ivo ; Bralić, Irena ; Bituh, Martina ; Vranešić Bender, Darija ; Ćuk, Martin ; Herceg Čavrak, Vesna ; Frece, Jadranka ; Đuranović, Vlasta ; Galić, Kata ; Gverić-Ahmetašević, Snježana ; Hojsak, Iva ; Jadrešin, Oleg ; Jakovljević, Gordana ; Jureša, Vesna ; Kolaček, Sanja ; Kmetič, Ivana ; Markov, Ksenija ; Meštrović, Julije ; Mišak, Zrinjka ; Niseteo, Tena ; Rumbak, Ivana ; Stipančić, Gordana ; Šarić, Dalibor ; Vukadin, Mara
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Medicinska naklada
Grad
Zagreb
Godina
2016
Stranica
113-121
ISBN
978-953-176-761-3
Ključne riječi
mikrobiološka opasnost ; kontaminacija ; sirova hrana
(microbiological risk ; contamination ; raw food)
Sažetak
Vrlo je važna edukacija (predavanja, javne tribine, okrugli stolovi) rizične populacije (djeca, trudnice starije osobe i osobe koje već boluju od neke bolesti) o mogućim mikrobiološkim opasnostima iz hrane i bolestima koje se prenose hranom. Preporuka je kupovati hranu iz organsko-biološkog uzgoja, koristiti se zdravstveno ispravnom vodom za pripremu napitaka, kuzhanje, pranje ruku, pranje pribora i površina ; za pranje voća i povrća pod mlazom vode iz slavine ; koristiti se namirnicama koje su sigurnija zamjena za rizičnu hranu (primjerice, pasterizirano mlijeko, tvrdi sir, kuhano/pečeno meso i dr.). Smjernice za sigurnu pripreme hrane uključuju: održavanje čistoće (prati ruke prije doticaja s hranom, a često i tijekom pripeme jela, te nakon obavljanja nužde, održavati osobnu higijenu i higijenu opreme i pribora koji dolaze u doticaj s hranom) ; odvajati sirovo meso, perad i morske plodove od ostale hrane, rabiti posebnu opremu i pribor (noževi, daske za rezanje) za rad sa sirovom hranom, spremati hranu u posude kako bismo izbjegli kontakt sirovih namirnica i kuhane hrane ; dobro termički obraditi hranu (na temperaturi od 70 °C) ; čuvati hranu na sigurnim temperaturama (ispod 5 °C ili iznad 60 °C).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Sveučilište Libertas
Profili:
Irena Bralić
(autor)
Gordana Stipančić
(autor)
Sanja Kolaček
(autor)
Vlasta Đuranović
(autor)
Tena Niseteo
(autor)
Julije Meštrović
(autor)
Vesna Jureša
(autor)
Ksenija Markov
(autor)
Ivana Rumbak
(autor)
Kata Galić
(autor)
Darija Vranešić Bender
(autor)
Ivo Barić
(autor)
Vesna Herceg-Čavrak
(autor)
Gordana Jakovljević
(autor)
Martina Bituh
(autor)
Zrinjka Mišak
(autor)
Jadranka Frece
(autor)
Iva Hojsak
(autor)
Oleg Jadrešin
(autor)