Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 847954

Prehrana bubrežnih bolesnika


Poljak, Željko
Prehrana bubrežnih bolesnika, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin


CROSBI ID: 847954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrana bubrežnih bolesnika
(Nutrition of renal patients)

Autori
Poljak, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo

Mjesto
Varaždin

Datum
02.07

Godina
2015

Stranica
34

Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija

Ključne riječi
bubrežni bolesnik ; medicinska sestra ; nutritivni status ; uremija
(kidney patient ; nurse ; nutritional status ; uremia)

Sažetak
Bolesti bubrega postaju jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice pogađajući sve dobne skupine populacije. Dijabetes, debljina, hipertenzija samo doprinose porastu ove grupe bolesnika. Slabljenje bubrežne funkcije dovodi do toga da se iz organizma sve teže izlučuje voda, soli, kiseline te tvari nastale razgradnjom bjelančevina (urea, kreatinin). Veliki problem predstavlja to što simptomi bolesti mogu biti često prikriveni do te mjere da kao jedina mjera bolesniku ostaje dijaliza ili transplantacija. Neovisno o kojem stupnju oštećenja se radi, prehrana ostaje jedan važan segment u liječenju na način da se smanji unos onih tvari koje bubreg ne može odstraniti a poveća unos onih tvari koje se prekomjerno gube iz organizma. Najčešće se preporuča smanjenje unosa soli, kalija, proteina, tekućine ili fosfata. Važno je naglasiti da prehrambene preporuke nisu iste za sve pacijente bez obzira što boluju od iste bolesti, već se modificiraju individualno ovisno o stanju i krvnim nalazima. Medicinska sestra kao važan član zdravstvenog tima najčešće najbolje poznaje prehrambene navike bolesnika kao i mogućnosti za određene promjene. Zadaća medicinske sestre jest upravo da kroz svakodnevan rad pruži bolesniku ali i njegovoj obitelji elementarne informacije vezane uz nutritivnu vrijednost određenih namirnica, način pripreme, te pomoć u sastavljanju odgovarajućeg jelovnika. Cilj dijetalnih mjera je da bolesnici hranom poboljšaju svoje zdravlje i uspore progresiju bolesti na način da preporučena hrana ne odstupa svojim izgledom, ukusom, pripremom i cijenom od one na koju je bolesnik je navikao konzumirati, a da opet bude prilagođena zahtjevima bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica

Citiraj ovu publikaciju:

Poljak, Željko
Prehrana bubrežnih bolesnika, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin
Poljak, Ž. (2015) 'Prehrana bubrežnih bolesnika', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin.
@phdthesis{phdthesis, author = {Poljak, \v{Z}eljko}, year = {2015}, pages = {34}, keywords = {bubre\v{z}ni bolesnik, medicinska sestra, nutritivni status, uremija}, title = {Prehrana bubre\v{z}nih bolesnika}, keyword = {bubre\v{z}ni bolesnik, medicinska sestra, nutritivni status, uremija}, publisherplace = {Vara\v{z}din} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Poljak, \v{Z}eljko}, year = {2015}, pages = {34}, keywords = {kidney patient, nurse, nutritional status, uremia}, title = {Nutrition of renal patients}, keyword = {kidney patient, nurse, nutritional status, uremia}, publisherplace = {Vara\v{z}din} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font