Pregled bibliografske jedinice broj: 847359
Utjecaj različitih procesiranja na antioksidacijsku aktivnost voća
Utjecaj različitih procesiranja na antioksidacijsku aktivnost voća, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 847359 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih procesiranja na antioksidacijsku aktivnost voća
(Influence of different postharvest treatments on fruit antioxidant activity)
Autori
Pilipović, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2015
Stranica
14
Mentor
Krstin, Ljiljana ; Štolfa, Ivna
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost ; askorbinska kiselina ; fenolni spojevi ; voćni sokovi ; džemovi ; osmotska dehidracija
(antioxidant activity ; ascorbic acid ; phenols ; fruit juice ; jams ; osmotic dehydration)
Sažetak
Jedan od najvećih izvora antioksidansa je voće. Antioksidativni spojevi nalaze se u različitim vrstama voća, a količina i kvalitativan sastav ovise o brojnim čimbenicima pa tako i o procesiranju. Danas se koriste brojne metode procesiranja. Procesiranje utječe na svojstva voća kao i na koncentraciju određenih bioaktivnih tvari te antioksidacijsku aktivnost. U ovom radu opisana je proizvodnja voćnih sokova i džemova, smrzavanje i osmotska dehidracija te kako ti oblici procesiranja utječu na brojne tvari koje su važne za zdravlje ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski