Pregled bibliografske jedinice broj: 846856
Kvaliteta i zbrinjavanje vegetabilne vode nastale proizvodnjom maslinovog ulja
Kvaliteta i zbrinjavanje vegetabilne vode nastale proizvodnjom maslinovog ulja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 846856 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta i zbrinjavanje vegetabilne vode nastale proizvodnjom maslinovog ulja
(Quality and care of vegetable waste water resulting from the extraction of olive oil)
Autori
Palčić Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.07
Godina
2009
Stranica
28
Mentor
Benčić Đani
Ključne riječi
vegetabilna voda; zbrinjavanje; valorizacija
(vegetable waste water; care; valorization)
Sažetak
Maslinarstvo Republike Hrvatske u snažnom je usponu. Razlog tome jesu prirodne blagodati koje omogućuju proizvodnju ekstra djevičanskih maslinovih ulja visoke kakvoće. Površine pod kulturom masline rastu iz godine u godinu. Kako se većina plodova masline prerađuju u maslinovo ulje, porastom količine prerađenih plodova raste i količina dobivenih nusprodukata tijekom procesa ekstrakcije maslinovog ulja. Nusprodukti su u prvom redu komina i vegetabilna voda. U Hrvatskoj se godišnje prema gruboj procijeni proizvede oko 55, 250, 000 litara vegetabilne vode. U radu su na osnovi citata iz znanstvenih i stručnih radova opisane glavne tehnologije zbrinjavanja vegetabilne vode i to: biološke, kemijske, fizikalne, mikrobiološke, biotehnološke metode, te metoda ekstrakcije korisnih spojeva iz vegetabilne vode i njeno direktno izlijevanje na poljoprivredne površine. Od opisanih metoda za uvjete u Hrvatskoj preporučene su: anaerobna razgradnja, neutralizacija pomoću kalcija, izlijevanje na poljoprivredne površine i ekstrakcija korisnih tvari
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)