Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 846856

Kvaliteta i zbrinjavanje vegetabilne vode nastale proizvodnjom maslinovog ulja


Palčić Igor
Kvaliteta i zbrinjavanje vegetabilne vode nastale proizvodnjom maslinovog ulja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 846856 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta i zbrinjavanje vegetabilne vode nastale proizvodnjom maslinovog ulja
(Quality and care of vegetable waste water resulting from the extraction of olive oil)

Autori
Palčić Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2009

Stranica
28

Mentor
Benčić Đani

Ključne riječi
vegetabilna voda; zbrinjavanje; valorizacija
(vegetable waste water; care; valorization)

Sažetak
Maslinarstvo Republike Hrvatske u snažnom je usponu. Razlog tome jesu prirodne blagodati koje omogućuju proizvodnju ekstra djevičanskih maslinovih ulja visoke kakvoće. Površine pod kulturom masline rastu iz godine u godinu. Kako se većina plodova masline prerađuju u maslinovo ulje, porastom količine prerađenih plodova raste i količina dobivenih nusprodukata tijekom procesa ekstrakcije maslinovog ulja. Nusprodukti su u prvom redu komina i vegetabilna voda. U Hrvatskoj se godišnje prema gruboj procijeni proizvede oko 55, 250, 000 litara vegetabilne vode. U radu su na osnovi citata iz znanstvenih i stručnih radova opisane glavne tehnologije zbrinjavanja vegetabilne vode i to: biološke, kemijske, fizikalne, mikrobiološke, biotehnološke metode, te metoda ekstrakcije korisnih spojeva iz vegetabilne vode i njeno direktno izlijevanje na poljoprivredne površine. Od opisanih metoda za uvjete u Hrvatskoj preporučene su: anaerobna razgradnja, neutralizacija pomoću kalcija, izlijevanje na poljoprivredne površine i ekstrakcija korisnih tvari

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Đani Benčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Palčić Igor
Kvaliteta i zbrinjavanje vegetabilne vode nastale proizvodnjom maslinovog ulja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Palčić Igor (2009) 'Kvaliteta i zbrinjavanje vegetabilne vode nastale proizvodnjom maslinovog ulja', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2009}, pages = {28}, keywords = {vegetabilna voda, zbrinjavanje, valorizacija}, title = {Kvaliteta i zbrinjavanje vegetabilne vode nastale proizvodnjom maslinovog ulja}, keyword = {vegetabilna voda, zbrinjavanje, valorizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2009}, pages = {28}, keywords = {vegetable waste water, care, valorization}, title = {Quality and care of vegetable waste water resulting from the extraction of olive oil}, keyword = {vegetable waste water, care, valorization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font