Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 846593

Nutritivni i funkcionalni učinci ulja u proizvodnji konzumnih jaja


Kralik, Gordana; Kralik, Zlata; Hanžek, Danica; Grčević, Manuela
Nutritivni i funkcionalni učinci ulja u proizvodnji konzumnih jaja // Knjiga sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 10-10 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 846593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivni i funkcionalni učinci ulja u proizvodnji konzumnih jaja
(Nutritional and functional effects of oils in table eggs production)

Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Hanžek, Danica ; Grčević, Manuela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016, 10-10

ISBN
978-953-7005-41-2

Skup
Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
jaja ; ulja ; profil FA ; n-3 PUFA
(eggs ; oil ; FA profile ; n-3 PUFA)

Sažetak
Ulja i masti dodaju se kao energetske komponente u smjese za nesilice u proizvodnji konzumnih jaja. Modificiranjem sastava smjesa utječe se na profil masnih kiselina u žumanjcima jaja. U suvremenoj prehrani ljudi poklanja se pažnja proizvodima obogaćenim s omega-3 masnim kiselinama. U proizvodni jaja bitna je koncentracina n-3 PUFA (posebice EPA i DHA) s obzirom na njihov značaj u preveniranju kardiovaskularnih bolesti. Konverzija α- linolenske u masne kiseline dugog C lanca kod nesilica je ograničena i zato se u smjese dodaju ulja koja su bogata n-3 masnim kiselinama (funkcionalni sastojci). U tu namjenu koriste se sojino, laneno, repičino i riblje ulje. Sojino i repičino ulje bogati su mononezasićenim masnim kiselinama (MUFA>65%). Laneno ulje bogato je s n-6 polinezasićenim masnim kiselinama (n-6 PUFA>37%) i n-3 polinezasićenim masnim kiselinama (n-3 PUFA >28% α-linolenske). Riblje ulje bogato je uglavnom zasićenim masnim kiselinama (SFA 39, 7%) i n-3 PUFA (>31%). Naše istraživanje pokazalo je da se efikasnije koristi kombinacija sojinog, lanenog, repičinog i ribljeg ulja od čistog sojinog ulja u hranidbi nesilica. Tim postupkom povećali smo koncentraciju α-LNA četiri puta, EPA tri puta i DHA 1, 75 puta, tj. ukupno n-3 PUFA 2, 8 puta u jajima pokusne skupine u odnosu na kontrolnu skupinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Manuela Košević (autor)

Avatar Url Zlata Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Kralik, Zlata; Hanžek, Danica; Grčević, Manuela
Nutritivni i funkcionalni učinci ulja u proizvodnji konzumnih jaja // Knjiga sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 10-10 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kralik, G., Kralik, Z., Hanžek, D. & Grčević, M. (2016) Nutritivni i funkcionalni učinci ulja u proizvodnji konzumnih jaja. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Zlata and Han\v{z}ek, Danica and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela}, year = {2016}, pages = {10-10}, keywords = {jaja, ulja, profil FA, n-3 PUFA}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {Nutritivni i funkcionalni u\v{c}inci ulja u proizvodnji konzumnih jaja}, keyword = {jaja, ulja, profil FA, n-3 PUFA}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Zlata and Han\v{z}ek, Danica and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela}, year = {2016}, pages = {10-10}, keywords = {eggs, oil, FA profile, n-3 PUFA}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {Nutritional and functional effects of oils in table eggs production}, keyword = {eggs, oil, FA profile, n-3 PUFA}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font