Pregled bibliografske jedinice broj: 846593
Nutritivni i funkcionalni učinci ulja u proizvodnji konzumnih jaja
Nutritivni i funkcionalni učinci ulja u proizvodnji konzumnih jaja // Knjiga sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 10-10 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 846593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni i funkcionalni učinci ulja u
proizvodnji konzumnih jaja
(Nutritional and functional effects of oils in
table eggs production)
Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Hanžek, Danica ; Grčević, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016, 10-10
ISBN
978-953-7005-41-2
Skup
Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jaja ; ulja ; profil FA ; n-3 PUFA
(eggs ; oil ; FA profile ; n-3 PUFA)
Sažetak
Ulja i masti dodaju se kao energetske komponente u smjese za nesilice u proizvodnji konzumnih jaja. Modificiranjem sastava smjesa utječe se na profil masnih kiselina u žumanjcima jaja. U suvremenoj prehrani ljudi poklanja se pažnja proizvodima obogaćenim s omega-3 masnim kiselinama. U proizvodni jaja bitna je koncentracina n-3 PUFA (posebice EPA i DHA) s obzirom na njihov značaj u preveniranju kardiovaskularnih bolesti. Konverzija α- linolenske u masne kiseline dugog C lanca kod nesilica je ograničena i zato se u smjese dodaju ulja koja su bogata n-3 masnim kiselinama (funkcionalni sastojci). U tu namjenu koriste se sojino, laneno, repičino i riblje ulje. Sojino i repičino ulje bogati su mononezasićenim masnim kiselinama (MUFA>65%). Laneno ulje bogato je s n-6 polinezasićenim masnim kiselinama (n-6 PUFA>37%) i n-3 polinezasićenim masnim kiselinama (n-3 PUFA >28% α-linolenske). Riblje ulje bogato je uglavnom zasićenim masnim kiselinama (SFA 39, 7%) i n-3 PUFA (>31%). Naše istraživanje pokazalo je da se efikasnije koristi kombinacija sojinog, lanenog, repičinog i ribljeg ulja od čistog sojinog ulja u hranidbi nesilica. Tim postupkom povećali smo koncentraciju α-LNA četiri puta, EPA tri puta i DHA 1, 75 puta, tj. ukupno n-3 PUFA 2, 8 puta u jajima pokusne skupine u odnosu na kontrolnu skupinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek