Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 846588

UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA


Herjavec, Stanka; Jeromel, Ana; Maslov, Luna; Prusina, Tihomir
UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA // Journal of central European agriculture, 9 (2008), 3; 505-510 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 846588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA
(Effect of cold maceration time on Žilavka wines composition)

Autori
Herjavec, Stanka ; Jeromel, Ana ; Maslov, Luna ; Prusina, Tihomir

Izvornik
Journal of central European agriculture (1332-9049) 9 (2008), 3; 505-510

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Hladna maceracija; Žilavka; viši alkoholi; senzorna svojstva
(cold maceration; Žilavka; higher alcohols; sensory properties)

Sažetak
Postupak kontrolirane maceracije grožđa uvelike može utjecati na poboljšanje kvalitete bijelog vina te je u nekim zemljama postao standardni tehnološki postupak u procesu proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj različite duljine maceracije na kemijski sastav i senzorna svojstva vina Žilavka. Rezultati ukazuju da je hladna maceracija pozitivno utjecala na kvalitetu vina Žilavka. Kod vina dobivenih hladnom maceracijom utvrđeno je signifikantno povećanje sadržaja suhog ekstrakta, pepela i ukupnih fenola te smanjenje vinske kiseline u odnosu na kontrolu. Najbolju senzorno ocjenjeno je vino Žilavka dobiveno hladnom maceracijom na 10 °C u duljini od 20 sati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Herjavec, Stanka; Jeromel, Ana; Maslov, Luna; Prusina, Tihomir
UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA // Journal of central European agriculture, 9 (2008), 3; 505-510 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Herjavec, S., Jeromel, A., Maslov, L. & Prusina, T. (2008) UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA. Journal of central European agriculture, 9 (3), 505-510.
@article{article, author = {Herjavec, Stanka and Jeromel, Ana and Maslov, Luna and Prusina, Tihomir}, year = {2008}, pages = {505-510}, keywords = {Hladna maceracija, \v{Z}ilavka, vi\v{s}i alkoholi, senzorna svojstva}, journal = {Journal of central European agriculture}, volume = {9}, number = {3}, issn = {1332-9049}, title = {UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA \v{Z}ILAVKA}, keyword = {Hladna maceracija, \v{Z}ilavka, vi\v{s}i alkoholi, senzorna svojstva} }
@article{article, author = {Herjavec, Stanka and Jeromel, Ana and Maslov, Luna and Prusina, Tihomir}, year = {2008}, pages = {505-510}, keywords = {cold maceration, \v{Z}ilavka, higher alcohols, sensory properties}, journal = {Journal of central European agriculture}, volume = {9}, number = {3}, issn = {1332-9049}, title = {Effect of cold maceration time on \v{Z}ilavka wines composition}, keyword = {cold maceration, \v{Z}ilavka, higher alcohols, sensory properties} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font