Pregled bibliografske jedinice broj: 846588
UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA
UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA // Journal of central European agriculture, 9 (2008), 3; 505-510 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 846588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA
(Effect of cold maceration time on Žilavka wines composition)
Autori
Herjavec, Stanka ; Jeromel, Ana ; Maslov, Luna ; Prusina, Tihomir
Izvornik
Journal of central European agriculture (1332-9049) 9
(2008), 3;
505-510
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Hladna maceracija; Žilavka; viši alkoholi; senzorna svojstva
(cold maceration; Žilavka; higher alcohols; sensory properties)
Sažetak
Postupak kontrolirane maceracije grožđa uvelike može utjecati na poboljšanje kvalitete bijelog vina te je u nekim zemljama postao standardni tehnološki postupak u procesu proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj različite duljine maceracije na kemijski sastav i senzorna svojstva vina Žilavka. Rezultati ukazuju da je hladna maceracija pozitivno utjecala na kvalitetu vina Žilavka. Kod vina dobivenih hladnom maceracijom utvrđeno je signifikantno povećanje sadržaja suhog ekstrakta, pepela i ukupnih fenola te smanjenje vinske kiseline u odnosu na kontrolu. Najbolju senzorno ocjenjeno je vino Žilavka dobiveno hladnom maceracijom na 10 °C u duljini od 20 sati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Stanka Herjavec
(autor)
Luna Maslov Bandić
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Tihomir Prusina
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts